NU ,”Sinteza” je realizovala projekat izrade knjige pjesama pod nazivom “Nikšićka rok poezija”, zbirke koja broji preko 400 pjesama, od 34 autora i benda iz Nikšića.

Promocija knjige, uz prisustvo autora i bendova održana je večeras u NK-pubu. Na tribini su govorili direktor festivala “Lake Fest” Peđa Zečević, bubnjar nikšićkog pank benda “Punkreas” i novinar crnogorskog muzičkog portala “Mulj.net” Đorđije Njunjić, autor, član i jedan od osnivača grupe DST Srđa Simunović.

Od 11. juna 2020. godine je svim zainteresovanim rok fanovima dostupan i prvi online sajam rok literature putem platforme “sajamrokliterature.wordpress.co”. Sajam je koncipiran kao online pregled aktuelnih knjiga najpoznatijih rok autora u Regionu i predstavlja najveću bazu dostupnih knjiga, fanzina i časopisa. Virtualni sajam će biti dostupan zainteresovanim ljubiteljima rok kulture, dok će NU Sinteza odgovarati na pitanja zainteresovanim u periodu od 11 – 25. juna vezanih za literature.
“Ovo je jedna baza od koje ćemo dalje da radimo, nekim sljedećim izdanjima u narednom periodu, proširićemo sve što budemo mogli i učiniti da ova pisana i štampana poezija sto duže traje”, kazao je Peđa Zečević.
Zečević naglašava da je rok muzika u Nikšiću u solidnom položaju, dok je stvaralaštvo usko vezano sa pitanjem da li može da se živi od toga. Rokenrolu treba podrška, zajedništvo, mladi ljudi, naglašavajući da to nije samo sudbina ovog grada, već i većih gradova.
“Bogatstvo ove knjige je da pokaže koliko je ovaj grad dao. Sjećanje na ljude koji su radili i stvarali, sa puno aspekata možemo knjigu posmatrati. Ovo postaje početak neke nove scene”, dodao je Đorđije Njunjić.
Za sami kraj prisutnima se obratio i Srđa Simunović: “Ovo je prvo djelo koje je ukoričeno i na ovaj način objedinjeno i siguran sam da će naići na dobar odziv kod publike”, kazao je Simunović.
Projekat “Uhvaćeni tonovi“ sprovodi NU Sinteza Opština Nikšić, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.