Milan Komnenić pisac, esejista

Milan Komnenić pisac, esejista rođen je u Nikšiću a diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Uređivao je književne časopise Vidici, Delo i Relation, a radio je i kao urednik u izdavačkoj kući Prosveta. Pokrenuo je tri edicije: Erotikon, Prosveta i Hisoanoamerički roman.

 

Prevodio je sa italijanskog, francuskog, španskog i njemačkog jezika. Radi se o 50 prevedenih knjiga. Komnenić se devedesetih godina 20. vijeka bavio i politikom. Zajedno sa Vukom Draškovićem učestvovao je u stvaranju Srpskog pokreta obnove. Kasnije je postao ministar za informisanje (1999. godine), kao član stranke. Kao pjesnik oglasio se prvom knjigom 1966. godine. Radilo se o poetskoj knjizi “Noć se piše noću”. Njegove prve pjesme teže da obnove nepravedno zanemarenu prošlost, dok se kasnije Milan Komnenić okreće antipoeziji. Veliki broj pjesama je ostvario po načelima kritičkog neorealizma.

Njegove pjesme su uvrštene u više antologija, a poezija i eseji prevedeni su na mnogo jezika (francuski, italijanski, engleski, ruski, slovački, mađarski, rumunski, poljski, slovenački i makedonski). Između ostalog, preveo je sa francuskog originala opsežnu studiju Deni de Ružmona, Ljubav i Zapad. Objavio je 21 zbirku pjesama, četiri knjige ogleda, dvije antologije te više od 200 članaka. Dobitnik je književnih nagrada: Mladost, Isidora sekulić i Milan Rakić. BIBLIOGRAFIJA: Noć pisana noću (1966) Gvozdena loza (1970) Tapija o izvoru (1972) Ti, riđokosa olujo (1974) Svođenje računa (1980) Mamuza za njene sapi (1980) Ilinka (1984) Izgon (1987) Ždral na Bosforu Tunika za kugu Uznesenje Opelo Jeka Jona Kosovski polom Antologija novijeg srpskog pesništva (1974) Orionov put (1971) Eros i znak (1975/76)