Novi poziv za privatne zdravstvene ustanove (PZU), koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravstva, biće objavljen početkom septembra, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević.

Ona je to rekla na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, koji obavlja konsultativno saslušanje čelnika zdravstvenih institucija u vezi sa mrežom zdravstvenih ustanova i aktuelnom epidemiološkom situacijom.
Vukićević je istakla da će, kao i do sada, briga o zdravlju građana biti u fokusu Ministarstva zdravlja.
Ona je kazala da su 2017. godine ugovori o dodatnim uslugama potpisani sa pet zdravstvenih ustanova, bez javnog poziva.
“Ono što Ministarstvo obećava, početkom septembra biće raspisan novi poziv za PZU koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravsta, a sve u skladu sa potrebama koje su proizašle iz temeljne analize Ministarstva i drugih institucija koje su učestvovale u njenom kreiranju”, rekla je Vukićević.
Ona je ponovila da će PZU pružati usluge svim građanima do potpisivanja novog ugovora, i da prekida u pružanju zdravstvenih usluga neće biti.
“Ti ugovori biće potpisivani transparentno, u skladu sa zakonom, i svim PZU koje budu ispunjavale uslove, a koji će biti precizno definisani pozivom, će se dati šansa”, rekla je Vukićević.
Ona je kazala da niko nije isključio PZU.
“Ugovori su važeći do novog poziva, i svi će imati pravo da učestvuju u ravnopravnoj trci, po definisanim pravilima”, rekla je Vukićević.
Odluka o novoj mreži zdravstvenih ustanova je, kako je dodala, donijeta na osnovu analize.
Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Dragoslav Šćekić kazao je da se slobodno može reći da je “zdravstveni sistem zatečen na koljenima, a da su PZU daleko u povlašćenijem položaju u odnosu na javno zdravstvo”.
On je naveo da mu je žao ako je današnje saslušanje plod pritiska određenih PZU, a ne namjere da se unaprijedi zdravstveni sistem i poveća briga o građanima.
Prema riječima Šćekića, PZU Kodra je, prije potpisivanja ugovora, 2016. godine, imala fakture na nivou od 600 hiljada EUR, a prošle godine u iznosu od 6,4 miliona eura.
“Kada bi govorili o svim PZU, rekli bi da je FZO izdvojio 50 miliona eura za njihovo fakturisanje, a Podgorica nema bolnicu, a nemaju je ni Pljevlja, Bijelo Polje, Kotor, da ne nabrajam. Pljevlja nemaju skener, a uložili smo u posljednjem periodu 50 miliona eura u PZU”, naveo je Šćekić.
On je kazao da su PZU potrebne.
“Ali, u onom obliku, odnosno za ono što javno zdravstvo nema da pruži u ovom momentu, a vrlo je mali broj nedostajućih usluga”, naveo je Šćekić.
Šćekić je upitao kako je moguće da u javnim zdravstvenim ustanova nema uslova za rad ljekara i srednjeg medicinskog kadra i adekvatne aparature, a da je 50 miliona eura preusmjereno prema PZU.
“Da li je postojalo pritisaka, postojalo je. Dobili smo na desetine dopisa koji obiluju raznim drskostima, ali to nas neće zaustaviti na putu osnaživanja javnog zdravstva i podrške našim zdravstvenim radnicima koji rade u javnom zdravstvu”, poručio je Šćekić.
Šćekić je kazao da je cilj eliminisanje monopola i davanje jednakih šansi svim PZU za nedostajuće usluge u javnom zdravstvenom sistemu.
“Ne raskidamo ugovore u potpunosti. Praktično ističu stari ugovori, i kroz nove planiramo novi pristup”, naveo je Šćekić.
On je rekao da svaki građanin ima pravo da bira hoće li besplatnu uslugu ili će da je plati.
“Ali nije realno da neko plaća, kada može istu uslugu da dobije u javnom zdravstvu. Govorim o sredstvima koja je trebalo da budu uložena u javno zdravstvo, a ne u privatno, koje je praktično zarobilo. Vratićemo snagu javnom zdravstvu”, kazao je Šćekić.