Požar

U više od 70 požara praćenih jakim olujnim vjetrom, koji su polovinom maja zahvatili šumske komplekse na području rožajske opštine oštećeno je 29,21 hektara privrednih šuma, 119,16 hektara zaštitnih šuma i 12 hektara šumskih kultura. Iz Uprave za šume za Dan je sapšteno da prema preliminarnim proračunima, ukupna šteta nastala od šumskih požara iznosi 1.262.050 eura.

Opožareno je ukupno 160,37 hektara šuma i šumskog rastinja na kojem je izvršena doznaka 28,987 metara kubnih bruto drvne mase koja je u požaru, takođe, oštećena, te da se planira uklanjanje oštećenih stabala i stvaranje pretpostavki za sanaciju tog prostora putem pošumljavanja.
Iz Uprave za šume naglašavaju da je požar zahvatio i privatne šume u površini od 21,50 hektara i tom prilikom je oštećeno ukupno 2.200 kubika bruto drvne mase.
Direktor Uprave za šume Nusret Kalač kazao je da planiraju pošumljavanje oštećenih kompleksa.
S obzirom da su požari na više desetina mjesta buknuli istovremeno usled čega postoji sumnja da je većina podmetnuta namjerno, Kalač je kazao da nemaju informacije da li je protiv NN počinilaca pokrenuta krivična prijava ali da im je poznato da su nadležne institucije započele sprovođenje postupka za utvrđivanje odgovornosti.
Podsjetimo, čak 76 požara zahvatilio je veliki dio šuma te da su najviše stradale kompleksi na poteze sela Daciće u mjestima Ivovik i Šoljani na prostoru Kule.
Slično je bilo i u Seošnici gdje su požari prijetili stambenim objektima ali zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnika Službe zaštite i spasavanja, Komunalnog preduzeća, Vodovoda, te zaposlenih u Upravi za šume – PJ Rožaje, te jednoj vatrogasnoj ekipi iz Plava, i velikom broju volontera, spriječeni su gubici ljudskih života.
Učesnicima u gašenju požara trebalo je tri dana da u potpunosti lokalizuju sve požare od kojih su mnogi bili na nepristupačnim terenima.
U požaru je u manjem obimu stradala imovina građana. Izgorjelo je nekoliko vikendica i drugih objekata od drveta kao i jedna pilana, kao i stogovi sijena.
Iz Službe zaštite i spasavanja u Rožajama, ranije je saopšteno da osim četiri požara koji su posledica varničenja žica dalekovoda, postoji sumnja da su ostali požari izazvani ljudskim faktorom.
Na sjednici SO ni riječi o tome ko je i zašto zapalio šume
Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović izrazio je sumnju da su požari podmetnuti i pozvao nadležne da ispitaju sve slučajeve pojedinačno i rasvijetle ova krivična djela.
“Svi šumski požari se moraju rasvijetliti, a šumarstvo i tužilaštvo se moraju time detaljno pozabaviti jer postoji dosta indikacija da su požari namjerno izazvani. Naročito je indikativan požar u Osnovnoj školi u Dacićima koji je sigurno namjerno izazvan. Mislim da bi zaposleni u RJ šumarstvo i njihovi šumari morali da znaju kako je došlo do požara. Sami smo odgovorni jer niko sa strane nije mogao da dođe i da podmeće ovdje požare. Uvjeren sam da ovo neće ostati tajna već da će se brzo znati ko je i zašto uništio šumske komplekse u našoj opštini”, rekao je Husović i najavljivao da će šumskim požarima biti posvećena jedna od dvije nedavno održane sjednice lokalnog parlamenta ali o ovoj temi nije bilo riječi na zasjedanju.
Izvor: Dan