Maske

Donacija deset hiljada medicinskih zaštitnih maski, koja je prošle nedjelje stigla u Skupštinu Crne Gore, uz koordinaciju potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića i predsjednika Globalnog savjeta za toleranciju i mir ambasadora Ahmed Bin Mohamed Al Dzarvana, upućena je Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT).

NKT je na jučerašnjoj sjednici dalo preporuku da se hiljadu komada donira Skupštini, na njihov zahtjev, dok će se preostali dio, devet hiljada maski, usmjeriti „Montefarmu“ koji će shodno potrebama Kriznog medicinskog štaba raspodijeliti doniranu opremu.
“Globalni savjet za toleranciju i mir uputio je zaštitnu medicinsku opremu u 48 zemalja, među kojima je i Crna Gora, ističući da je pomoć namijenjena onima koji se nalaze na prvim linijama u borbi protiv korona virusa. Saradnja ove prestižne svjetske organizacije i Skupštine Crne Gore počela je prilikom posjete potpredsjednika Skupštine Gvozdenovića Ujedinjenim Arapskim Emiratima, povodom formiranja grupe prijateljstva sa Parlamentom UAE, novembra 2018. godine”, saopšteno je iz Skupštine.
Gvozdenović je u pismu upućenom predsjedniku Globalnog Savjeta za toleranciju i mir Al Dzarvanu istakao značaj doprinosa ove globalne organizacije i način na koji je instituciju na čijem je čelu pragmatično stavio u funkciju pomoći 48 zemalja svijeta.
“Podsjećamo, Globalni savjet za toleranciju i mir je međunarodna organizacija koja za cilj ima širenje principa i vijednosti mira i tolerancije u svijetu, sa akcentom na mlađu populaciju i uz podršku UN-a. Kao osnovne ciljeve svog postojanja ističe povećanje vrijednosti tolerancije i širenje kulture mira, borbu protiv diskriminacije, rasizma, vjerskog i etničkog i sektaškog ekstremizma, kao i razvijanje norme međunarodnog prava koje jača principe tolerancije i postizanja mira”, zaključuje se u saopštenju.