sveta gora

Na Svetoj gori u blizini manastira Pantokrator danas je izbio požar, ali manastir nije ugrožen.

Požar, koji je izbio u 11.45 po lokalnom vremenu izbio je u maslinjacima iz za sada nepoznatog razloga i gase ga sa zemlje i iz vazduha jake vatrogasne snage, prenose agencije.

Kako se navodi, gašenje požara ometa jak vetar koji duva u tom području.
Podsjetimo, veliki šumski požar buknuo je i u junu prošle godine na Svetoj Gori na grčkom poluostrvu Halkidiki. Vatrena stihija izbila je na rtu Arapis na sjevernom dijelu ostrva, preko puta Nea Rode.
Na mjestu nesreće nalazilo se 59 vatrogasaca, kao i tri pešadijske vojne trupe. Angažovani su i dobrovoljci, jer je pristupačnost mjestu požara bila veoma teška.
Najveći požar ovo ostrvu zahvatio je prije 17 godina u martu 2004. godine kada je goreo i manastir Hilandar na Svetoj Gori. Tada su potpuno uništene gostoprimnica, igumanske prostorije, dio monaških kelija, Beli konak iz 17. vijeka, mala crkva iz 17. vijeka i administrativne prostorije.
Najstarija stvar koja je izgorela i najveći gubitak bio je jedan antimins (liturgijsko platno na kojem su predstavljena stradanja Hristova i polaganje u grob, koje se polaže na časnu trapezu, u oltaru Crkve) iz 14. vijeka. zatim dvadesetak ikona iz, uglavnom 17. i 18. vijeka, a izgorela je i svima nama poznata kompozicija Paje Jovanovića “Krunisanje cara Dušana”.