Iako je situacija u oblasti bezbjednosti hrane gora nego što je bila prije nekoliko godina crnogorski potrošači rijetko se žale zbog kršenja prava jer nemaju povjerenja u institucije, prenosi CDM.

To je saopšteno iz Centra za zaštitu potrošača koji su u protekloj godini imali oko 30 žalbi potrošača a koje su se odnosile na rok upotrebe proizvoda i njihovu neispravnost, kao i na obmanjujuće reklamiranje, nedostatne deklaracije i loše higijenske uslove u supermarketima.

Predsjednica te NVO, Olga Nikčević, kazala je da je problem sa bezbjednošću hrane dosta izražen, naročito u posljednjih godinu.

Ona smatra da su na nivou institucija i zakona napravljene velike greške.

„Mi ćemo pokušati da iniciramo neke promjene, s obzirom na to da je raniji Zakon o bezbjednosti hrane imao mnogo jače kaznene odredbe“, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima, posljednjim zakonskim izmjenama te kazne su toliko drastično smanjene, da su potpuno obesmišljene.

„I sud za prekršaje, nažalost, negativno tome doprinosi, jer ionako niske kazne koje izrekne inspekcija još drastično smanjuje, a često se desi da sudija poništi rješenje inspekcije“, navela je Nikčević.

Ona je ocijenila da je alarmantna situacija kada je u pitanju zdravlje građana, čemu najviše doprinosi loša hrana.

Na pitanje kako komentariše mali broj žalbi s obzirom na to da je, kako je navela, situacija alarmantna, Nikčević je kazala da je očigledno da građani najčešće ne vide svrhu u tome da se žale.

„Ljudi nemaju povjerenja. Čemu služi žalba ako se žalite, a to na kraju završi oslobađajućom presudom“, rekla je Nikčević.

Prema njenim riječima, jako je teško izboriti se za to da se zaštite prava građana.

„Uz to se institucije proglašavaju nenadležnim, prebacaju odgovornost jedni na druge, tako da je naš opšti utisak da je situacija gora nego što je bila prije godinu-dvije“, kazala je Nikčević.

Pravnica u CEZAP-u, Irena Korać, kazala je da je cilj projekta „Jačanje kapaciteta potrošačkih NVO u Crnoj Gori u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane“, osnaživanje potrošačkih organizacija, kako bi prenijeli znanje i vještine i zaštitili potrošače u oblasti bezbjednosti hrane.

Ciljne grupe su, kako je navela, potrošačke organizacije i institucije koje su nadležne za tu oblast.

Kako su kazali iz CEZAP-a, u prvoj godini realizacije projekta „Jačanje kapaciteta potrošačkih NVO u Crnoj Gori u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane“ realizovali su brojne aktivnosti.

U cilju podizanja svijesti potrošača, urađene su četiri specijalizovane brošure koje će distribuirati građanima na javnim događajima u nastavku projekta.

Brošure se odnose na prisustvo alergena i aditiva u hrani, na obilježavanje prehrambenih proizvoda i na genitički modifikovane organizme.

CEZAP je izradio i vodič koji je upućen svim nadležnim institucijama kako bi dale svoje predloge, komentare i sugestije šta treba poboljšati u oblasti bezbjednosti hrane.

Oni su najavili da će, u okviru projekta, organizovati i javne događaje u centralnoj regiji i na sjeveru države, kao i da će uraditi priručnik za potrošače koji će obuhvatiti sve zakone i uredbe vezane za oblast bezbjednosti hrane, kao i korisne kontakte i linkove na kojima se potrošači moraju informisati.

Asistentkinja na projektu, Jelena Tomović, kazala je da je kreiran i modul u cilju širenja informacija o bezbjednosti i kvalitetu hrane, koji će se kontinuirano razvijati tokom i nakon završetka projekta.

Ona je dodala da CEZAP, pored konsultacija i savjeta i praktičnu pomaže potrošačima, u vidu pripreme žalbi i upita.

Ta nevladina organizacija, u saradnji sa Litvanskim Institutom za potrošače (LCI), od februara prošle godine sprovodi projekat „Jačanje kapaciteta potrošačkih NVO u Crnoj Gori u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane“, koji je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.