Italijanski slikar firentinske škole ranog renesansnog slikarstva Sandro Botičeli preminuo je 17. maja 1510. godine.

Bio je jedan od najuvaženijih renesansnih umjetnika u Italiji. Njegove graciozne slike sa motivom Bogorodice sa djetetom, oltarski kopovi, kao i mitološke slike u prirodnoj veličini, bile su veoma popularne u to doba.
Alesandro Mariano Filipepi, poznatiji kao Sandro Botičeli, rođen je 1445. godine. Dobio je nadimak Botičeli od reči “botticello”, što znači „malo vinsko bure”. S obzirom da je bio veoma pametan kao dijete, škola mu je veoma brzo dosadila.
Učio na početku zlatarski zanat, da bi ga otac po njegovoj želji povezao sa Filipom Lipijem u čijoj je školi proveo 3 godine. Od 1465. do 1470. godine Botičeli slika nekolicinu slika Bogorodice. Na ovim slikama ogleda se uticaj njegovog učitelja Lipija, ali i tada najznačajnijih slikara Firence, Antonija Polajuola i Andree del Verokija.
Period između 1478. i 1490. godine, bio je Botičelijev najkreativniji period, u kom je naslikao svoja najpoznatija mitološka djela, „Rađanje Venere” i „Mars i Venera”. Tokom rada na ovim slikama, uspješno je kombinovao dekorativnu upotrbu linije, zahvaljujući izučavanju zlatarskog zanata, sa elementima klasične tradicije, što se uočava u harmoniji njegove kompozicije i gipkih kontura na figurama.
Nakon smrti, 17. maja 1510. godine, Botičeli je bio zaboravljen sve do 19. vijeka kada su njegova djela postala centar pažnje zahvaljujući ponovnom interesovanju za firentinsku umjetnost i kulturu.