U Nikšiću su danas postavljena četiri parkirališta za bicikle a u narednom periodu na 14 novih lokacija biće obezbijeđeno još 100 parking mjesta, prenosi kodex.me.

Riječ je o projektu „Velonik“, koji realizuje nevladina organizacija Biciklo.me.

Na tribini „Nikšić kao biciklistički grad: planovi i izazovi“ V.D. sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nebojša Adžić, zahvalio je Pivari “Trebjesa“ koja svake godine iz budžeta odvaja značajna sredstva za razvoj grada.

„Ove godine odabran je projekat ugradnje biciklističkih parkinga čiji je nosilac NVO “Biciklo.me”. To je nešto što je nedostajalo gradu, jer jedno od strateških opredeljenja je razvoj održivog grada i samim tim održivog transporta gdje biciklizam zauzima značajno mjesto. Kroz ovaj projekat ćemo dobiti na najatraktivnijim mjestima biciklističke parkinga i tako omogućiti velikom broju ljubitelja biciklizma u Nikšiću, pogotovo zato što je Nikšić sa geografskim karakteristikama izuzetno povoljan za razvoj biciklizma, da značajnim dijelovima grada imaju mogućnost da parkiraju svoja bicikla, a ujedno da promovišu taj vid sobraćaja, odnosno taj vid način života“, istakao je Adžić.

On je kazao i da ove godine u programu nije izgradnja biciklističkih staza, ali da je to strateško opredjeljenje za koje će u narednom periodu naći prostora i vremena jer, kako dodaje, to je obaveza koju kao opština i kao savremeno društvo moraju da ispoštuju.

Za Blaža Crvenicu, izvršnog direktor NVO “Biciklo.me” današnja postavka parkinga, ali i tribina, lijep je početak biciklističke priče u Nikšiću.

„Ovu tribinu organizujemo u okviru projekta „Velonik“ sa ciljem da okupimo kako predstavnike lokalnih vlasti, tako i nevladinog sektora, privrede i ostale građane koji su zainteresovani za biciklizam. Ovom prilikom bih želio da pokrenemo jednu priču, da Nikšić uskoro dobije pravu infrastrukturu“, optimističan je on pozivajući sve da voze bicikl jer, kako kaže, to nije samo sport već idealno sredstvo transporta i urbana priča.