Poslanice Evropskog parlamenta Terry Reintke i Anneliese Dodds uputile su pismo predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i načelniku Centra bezbjednosti Nikšić Miloradu Žižiću, povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću.

U pismu Anneliese Dodds iskazana je razočaranost zbog ponovne, treće zabrane Povorke ponosa u Nikšiću, ali i jasno očekivanje da Vlada Crne Gore predstavi akcioni plan, uz pomoć kojeg će LGBT organzacije u budućnosti moći da ostvare svoja osnovna prava na slobodu okupljanja.

“Vjerujemo da bi Crna Gora trebalo da bude u poziciji da zaštiti događaj koji je važan i vitalan dio moderne demokratije. Uzimajući u obzir razloge koji su doveli do odluke o zabrani povorke ponosa, zabrinuti smo da bi ova odluka mogla dati dovoljno prostora LGBT zajednici Crne Gore da vjeruje da njihova prava na slobodu izražavanja i integritet nisu adekvatno zaštićena”, navodi se u pismu.

Poslanice su izjavile, da se nadaju će uskoro biti moguće zakonito i mirno organizovati povorku ponosa u Nikšiću, uz podršku političke vlasti, i u skladu sa zajedničkim evropskim vrijednostima.