ilustracijafoto: RTCG

Popis stanovništva u Crnoj Gori nemoguće je organizovati u aprilu, kako je prvobitno planirano, zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu i više proceduralnih stvari koje nijesu završene, piše Pobjeda.

Pojedine zemlje regiona već su, zbog epidemiološke situacije pomjerile termin održavanja popisa. Tako će u Srbiji, umjesto aprila kako je bilo prvobitno određeno, popis stanovništva biti održan u oktobru. S druge strane u Sjevernoj Makedoniji takođe je dogovoreno da se popis realizuje ove godine u aprilu, ali osim pandemije, problem pravi i mogući bojkot na koje građane pozivaju opozicione snage, pa je takođe odgađanje za kasniji termin realan scenario.
Uprkos problemima koje je izazvao korona virus jedini logičan termin za održavanje popisa stanovništva je 2021. godina. Sve drugo bi bilo kršenje direktnih preporuka Evropske unije i Ujedinjenih nacija prema kojima popise stanovništva ne bi trebalo održavati u izbornim godinama.
Iako se 2021. nameće kao jedini logičan termin, nekoliko proceduralnih radnji nije završeno, što može usporiti realizaciju te statističke akcije. Tako, Uprava za nekretnine nije ažurirala orto-foto snimke (prikaz teritorije države iz vazduha), a nije završen ni Registar kućnih brojeva, ulica i trgova (adresni registar) u saradnji sa lokalnim samoupravama. Dodatan problem može predstavljati i spajanje Uprave za nekretnine i Uprave za imovinu u jedan organ, prema izmijenjenoj Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je Vlada ranije usvojila.
Na prethodnom popisu održanom aprila 2011. u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika. Od tog broja njih 44,98 odsto izjasnili su se kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi 8,65 odsto kao Bošnjaci, 4,91 odsto kao Albanci, 3,31 odsto kao Muslimani, 1,01 kao Romi i 0,97 odsto kao Hrvati.