Udruženje paraplegičara Nikšić u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom realizuje projekat „Personalna asistencija – egzistencijalna potreba OSI“, prenose Vijesti.

Zahvaljujući pomenutom projektu 18 osoba sa invaliditetom, sa teritorije opštine Nikšić, dobili su personalne asistente koji vode računa o njihovoj ličnoj i stambenoj higijeni, pripremanju hrane, nabavci namirnica, ljekova… O ovim osobama stara se sedam personalnih asistenata.

‘Realizacijom projekta trudimo se da poboljšamo kvalitet svakodnevnog života osoba sa invaliditetom, članova našeg Udruženja, kroz pomoć personalnog asistenta samcima, kao i osobama sa paraplegijom o kojima brinu roditelji. Želimo i da podignemo nivo svijesti predstavnicima lokalne samouprave i Biroa rada o nužnosti uvođenja servisa personalne asistencije za osobe sa invaliditetom’, kazala je predsjednica Udruženja Branka Đkuletić.

Projekat, koji je finansijski podržan od Ministarstva finansija novčanim iznosom od 14.250 eura, traje pet mjeseci – od decembra, prošle, do maja ove godine.