Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića obilježila je 49. godišnjicu postojanja u Gradskoj kući i tom prilikom podsjetila na 650 objavljenih naslova iz poezije, proze i esejistike.Nikšićko udruženje pisaca je najstarije u Crnoj Gori, a na događaju se u ime književne zajednice i njenih početaka obratili pisci Dušan Govedarica, Spasoje Bajović i Drago Mijović.

“Opština nam je obezbijedila prostor i u našem depou nalaze se knjige koje ne možete nigdje kupiti. Imamo najmanju knjigu na svijetu jednog turskog pisca i najmanju knjigu u bivšoj Jugoslaviji, koje namjeravamo i da izložimo, kao i niz drugih vrijednosti”, kazao je Govedarica.Književna zajednica je, prema riječima crnogorskog pisca, formirana da afirmiše mlade pjesnike i istakao da je ona utemeljivač nagrada „Zaloga” i „Vito Nikolić“.

“Nastavljamo tradiciju afirmacije mladih pjesnika, pa ćemo ove godine objaviti knjige Vladimira Cerovića, Gorana Popovića i prvjence Miloša Kecojevića i Mire Saičić“, istakao je Govedarica.
On je kazao da je njihova zajednica bila vrijedna i da su uspjeli da objave oko 650 naslova.

“Može se reči da je to veliki rad s obzirom da su naše mogućnosti male, i kao zajednica vodili smo tešku borbu da se ne prekine dodjeljivanje nagrada „Zaloga” i „Vito Nikolić”, “, kazao je Drago Mijović.
Takođe su istakli da je danas teško izdati knjigu i plasirati je u prodaju. Zbog toga su planirali da otvore svoju knjžaru, gdje će police krasiti djela naših Nikšićana. Tu će im, tvrde, malo pomoći da “njihova djela ugledaju svjetlost dana i da čitalačka publika lakše može doći do nje”.

“Nikšićka omladina je puna potencijala za književno stvaralaštvo. Treba dati šansu i mogućnost promovisanja maldim pjesnicima, srednjoškolcima koji se uveliko bave pisanjem pjesama i priča. Zato i postoji književna zajednica da bi anfirmisala mlade pjesnike i bila podrška u njihovom radu“, ističe Mijović.
Pjesnik i dobitnik nagrade „Zaloga“ Spasoje Bajović, kazao je da je književni život u Nikšiću sada istinski zaživio na renesansni način.

“Književna zajednica objavila je mnogo naslova, među kojima ima mnogo dobrih, čime je preuzela ulogu Prometeja”, kazao je Bajović.
Direktorica Biblioteke “Njegoš” u Nikšiću Renata Bulajić, istakla je da je veoma zadovoljna saradnjom sa Književnom zajednicom jer je, kako je kazala, uspjeh uvijek zagarantovan.

Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića, osnovana je 1968. godine. Osnovala je grupa mladih nikšićkih literata.
Nosi ime uglednog profesora nikšićke gimnazije i književnika Vladimira Mijuškovića. Bila je organizator ili suorganizator značajnih književnih i drugih kulturnih manifestacija, kako u Nikšiću tako i u Crnoj Gori. Sa Opštinom je organizovala znamenite “Nikšićke književne susrete”, prestižnu manifestaciju u nekadašnjoj Jugoslaviji, zatim “Dane Zaloge”, “S pjesnikom u ponoć”, “Auto(r) na korzu”; i dr.

Ustanovila je nagrade “Zaloga”; (1986. po istoimenom romanu Vladimira Mijuškovića) koja se dodjeljuje za umjetničko viđenje zavičaja, i do sada je dobilo 36 stvaralaca; zatim nagradu “Vito Nikolić”; koja se dodjeljuje od 1996. godine za liriku crnogorskim autorima (do sada 10 dobitnika). Danas broji oko trideset članova (pisaca i likovnih umjetnika).Na kraju domaćini su podijelili prisutnima podijelili “Album nikšićkih književnih uspomena” u izdanju književne zajednice “VladimirMijušković“.