Nekoliko desetina poljoprivrednika na traktorima je došlo ispred Skupštine Crne Gore, tražeći od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i Ministarstva finansija i socijalnog staranja da ispune njihove zahtjeve.

Milko Živković iz Unije stočara saopštio je novinarima u ime okupljenih da očekuju od premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića da im se do 14.30 sati obrate i prime ih na sastanak.
On nije želio da precizira dalje korake, ukoliko Krivokapić i Spajić ne ispune taj zahtjev.
Prethodnog četvrtka poljoprivrednici su se protestovali ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Predstavnici ministarstva na sastanku su im tada poručili da ta institucija nema novca da im pomogne, te da to može uraditi jedino Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.
Poljoprivrednici u pismu koje su uputili Krivokapiću zahtijevaju da Vlada izdvoji novac iz rezerve Budžeta, te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.
Oni traže i ostavku resornog ministra Aleksandra Stijovića.
Pored toga, oni zahtijevaju povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.
Od Vlade traže i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.
Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je juče da obezbijedi dvomjesečnu (za jun i jul) dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor.
Izvor: Vijesti