44 mladih poljoprivrednika iz svih krajeva Crne Gore, dobili su juče rješenja o podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u iznosu od 10.000 eura, sa kojima će krenuti u poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Osim toga, svakom od njih dodijeljen je mentor koji će ih pratiti, pružati stručnu i savjetodavnu podršku, kako bi što uspješnije realizovali definisane biznis ideje i postali održivi poljoprivredni proizvođači.
Riječ je o mladim nezaposlenim ljudima, starosti od 18 do 30 godina, koji su ispunili uslove Javnog poziva za dodjelu podrške poslovanju mladih poljoprivrednika, a koji je Ministarstvo po prvi put kreiralo kroz Agrobudžet za 2017. godinu. Podršku su dobili mladi iz Andrijevice, Bara, Berana, Bijelog Polja, Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Petnjice, Pljevalja, Podgorice, Rožaja i Šavnika.

Rješenja o dodjeli podrške mladim poljoprivrednicima na svečanosti koja je tim povodom organizovana u Mojkovcu, uručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović. On je kazao da među brojnim programima podrške iz Agrobudžeta, ovaj, za njega lično, ima posebnu vrijednost i nosi posebnu poruku.

“Ovom mjerom dajemo značajnu podršku za mlade ljude kojima je izbor život na selu i biznis u poljoprivredi. Veliko je zadovoljstvo prilika da se danas promoviše nova energija crnogorskog sela i razvoja crnogorske poljoprivred, koju nose mladi ljudi. To su 44 mlade osobe – budući lideri agrobiznisa u svojim sredinama, koji će svojim primjerom i angažmanom biti pokretači razvoja svojih sredina. Nijesu samo u pitanju samo 44 radna mjesta za korisnike ove podrške, već i prilika za aktivno uključivanje i članova njihovih porodica”, kazao je Simović.

Ministar poljoprivrede posebno je zadovoljan činjenicom da se u biznis planovima sa kojim su konkurisali korisnici ove podrške, kako je kazao, osjeća želja za radom, vjera u uspjeh i odlučnost u opredjeljenju da se život na selu prepozna kao sopstvena šansa i šansa za svoju porodicu.

“Garancija uspjeha je spoj te želje i znanja koju nosi diploma fakulteta ili srednje škole iz oblasti poljoprivrede. Garancija uspjeha, pored bespovratne podrške od 10.000 eura, je i stručno-savjetodavna podrška mentora. Svaki mladi farmer danas dobija mentora. Odlučio sam i ja da budem mentor jednom farmeru, da mu pomognem, da ga posavjetujem, da ga ohrabrim i kad ne bude lako, da mu dam podršku u pripremi budućih aplikacija i izradi biznis planova za dalji razvoj, da sa njim odem u IRF i da ga predstavim kao mladog farmera koji treba da ima prioritet u dojeli povoljnog kredita koji će moći da obezbijedi imovinom na selu”, kazao je Simović, ističući da će to biti zadatak i svih mentora ostalih mladih poljoprivrednika, ali i svih predsjednika opština iz kojih dolaze ovi mladi ljudi.

“Važno je da svi zajedno uspijemo, jer će vaši uspjesi biti ohrabrenje drugim brojnim mladim ljudima. Zato, ostaje nam da svi zasučemo rukave i da radimo, a to niko ne umije bolje od vrijednih poljoprivrednika. A ako ikome treba da damo povjerenje to su mladi ljudi”, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević izrazio je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je najviše mladih poljoprivrednika, njih sedam, koji su kroz ovaj javni poziv dobili podršku za pokretanje poslovanja sa područja opštine Mojkovac.

“Lokalna samouprava biće na raspolaganju ovim mladim ljudima kako bi na najbolji mogući način postali ozbiljni poljoprivredni proizvođači i pokretači daljeg razvoja poljoprivrede u svojim mjestima. Koncept i iznos ovogodišnjih mjera podrške iz Agrobudžeta su pravi podsticaj za razvoj poljoprivrede. Mjere podrške Ministarstva poljoprivrede dobra su osnova i ohrabrenje za lokalnu samoupravu koja će dati dodatni doprinos razvoju poljoprivrede i ruralnih područja”, dodao je on.