Zaposleni u privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i agroindustrije, ribarstva, sektora akvakulture, kao i oni koji obavljaju veterinarsku djelatnost i registrovani poljoprivredni proizvođači, ribočuvari, nadzornici u nacionalnim parkovima, izuzeti su od zabrane izlaska iz objekata stanovanja, u vremenu od 21 do 5 časova narednog dana i od zabrane putničkog međugradskog saobraćaja u vremenu od petka u 21 čas do ponedjeljka u 5 časova, u slučaju obavljanja aktivnosti neophodnih za: promet živih životinja za proizvodnju hrane, proizvodnju, preradu i distribuciju hrane i hrane za životinje, obavljanje poljoprivredne djelatnosti, nesmetano pružanje veterinarskih usluga, obavljanje privrednog ribolova, obavljanje kontrole ribolovnih aktivnosti na svim ribolovnim vodama, kao i obavljanje uzgoja riba i školjaka u slatkoj ili morskoj vodi.

Iz Operativnog štaba navode da je za zaposlene u privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i agroindustrije, ribarstva, sektora akvakulture, kao i onim koji obavljaju veterinarsku djelatnost potrebno oebzbijediti Potvrdu za izlazak iz objekta stanovanja / međugradsko putovanje.
“Za poljoprivredne proizvođače rješenje o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i/ili rješenje koje je izdala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove do 14. novembra 2020. godine”, navode iz Operativnog štaba..
Za privredne ribare potrebmo je obezbijediti dozvolu za privredni ribolov koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Za sektor akvakulture potrebna je dozvola za akvakulturu/marikulturu koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja,
Za ribočuvare i nadzornike u nacionalnim parkovimaneophodna je legitimacija za ribočuvara koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Izvor: CDM