mladi nk

Zabrinjava upozorenje ljekara da sve više mladih vozača u kombinaciji s alkoholom koriste i drogu. Učestali su izvještaji o udesima, a saobraćaj odnosi sve više života.

 

Puni samopouzdanja ili teturajući se, pod dejstvom alkohola ne smijete sjesti za volan. To nalaže zakon ali u praksi nije tako. Zato na putevima imamo potencijalne ubice.
“Pod dejstvom alkohola mnoge naše reakcije su smanjene, motoričke pogotovo i nijesu svjesni u tom trenutku da ne mogu uvijek da vladaju situacijom na pravi način onako kako bi to u dejstvu bez alkohola radili”, kazala je psihloškinja Anđela Šćekić-Todorović.
I tada nastupaju neželjene situacije.
“Bilo je slučajeva da se oni dogovore međusobno, ja najbolje poznajem vozilo i daj da ja upravljam, a svi četvorica su pijani, i onda voze velikom brzinom i dođe do prevrtanja pored puta. Doduše u tom slučaju nije bilo smrtno stradalih, bili su provrijeđeni, ali svi su preživjeli, a onda imam slučaj koji je pio sa društvom i onda se odvojio od društva i samo je vozio 80-100 metara i poginuo je”, poručuje vještak saobraćajne struke Mirko Đurović.
A najgore od svega je što je i droga došla do pripitih vozača.
“Sve više imamo mladih koji alkohol kombinuju sa različitim drogama, heroinom i kokainom i koji pod uticajem psihoaktivnih supstanci sijedaju za volan i onda imamo posljedice kakve imamo skoro cijelo ljeto u Crnoj Gori”, istakla je ljekarka iz Hitne pomoći Podgorica Mirjana Jovanović.
Izvor: rtcg.me