Elektronsko plaćanje usluga javne uprave biće moguće u naredne dvije sedmice, a prve će se online moći platiti usluge Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i to izdavanje uvjerenja iz kaznene i prekršajne evidencije.

To je saopštila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, tokom potpisivanja Ugovora o saradnji sa tri poslovne banke, koji se odnosi na stvaranje uslova za uspostavljanje elektronske naplate administrativnih taksi i naknada, a čime se ulazi u zadnju fazu realizacije projekta.

Pored ministarke Srzentić, potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kao i predstavnici Hipotekarne, Crnogorske komercijalne i NLB banke.

Srzentić je pojasnila da će građani i privreda moći da plaćaju administrativne takse i naknade putem platnih kartica na portalima za pružanje elektronskih usluga bez odlaska na šalter institucija.

“Već duže i građani i privatni sektor iskazuju potrebu za jednim ovakvim sistemom. Na ovaj način građani prvi put mogu od početka do kraja koristiti Vladine usluge u digitalnom okruženju. U pilot fazi smo odabrali dvije usluge Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i to Izdavanje uvjerenja iz kaznene evidencije i Izdavanje uvjerenja iz prekršajne evidencije, koje će se od sada moći plaćati onlajn”, rekla je Srzentić.

Direktor Odjeljenja za digitalna plaćanja i saradnju s trećim licima u Crnogorskoj komercijalnoj banci, Miloš Milić, rekao je da je potpisivanjem Ugovora napravljen veliki korak i da će elektronska naplata administrativnih taksi i usluga donijeti veoma pozitivno iskustvo u korišćenju u domenu digitalizacije.

„Svi će imati mogućnost da se online identifikuju, apliciraju za servis i plate, a samo na šalteru odrade završni korak- biometrijska identifikacija i ostalo što je potrebno“, rekao je Milić.

Juče su Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministartsvo finansija i socijalnog staranja u saradnji sa Centralnom bankom uspostavili i Sistem za monitoring i provjeru svih transakcija vezanih za naplatu javnih prihoda. Pored ministara Srzentić i Spajića, lansiranju ovog projekta prisustvovao je i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Srzentić je tom prilikom naglasila da je kroz kontrolu svih izvršenih uplata, kod komercijalnih banaka, država ostvariti značajne uštede onemogućavanjem zloupotreba prilikom tradicionalnog načina uplate, što će umnogome sačuvati javne prihode.

Žugić je rekao da je, pored ogromnih ovlašćenja, Centralna banka Crne Gore odgovorna i za stabilan, siguran i pouzdan platni promet, kao i za njegov tehnološki napredak.

“Živimo u vremenu visokog tehnološkog napredovanja i danas podržavamo ministarstva u Vladi Crne Gore za inovaciju u načinu plaćanja, gdje poreski obveznici mogu na bilo kom mjestu bez tarife platiti javne prihode, a oni se dalje distribuirati prema korisnicima. To je način da država dobije veći stepen likvidnosti i visoka šansa za sužavanje zone sive ekonomije”, kazao je Žugić.

Poručio je da će Centralna banka i dalje raditi na inovacijama u platnom prometu.

“Interno, ovih dana, očekujemo tender za važan segment platnog sistema, a to je instant plaćanje, plaćanje u realnom vremenu gdje ćemo se priključiti najrazvijenijim državama Evrope”, najavio je Žugić.