parada pobjede moskva

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je danas parada povodom obilježavanja Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu, kojoj prisustvuju lideri 13 zemalja. Na Paradi učestvuje oko 15.000 vojnika, među njima i 75 pripadnika Garde Srbije, a njihov broj simolizuje godine pobjede nad fašizmom.

Crvenim trgom marširaju i paradne jedinice iz Jermenije, Bjelorusije, Uzbekistana, Indije. Na paradi je i rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera…

Parada pobjede počela je uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova “Sveti rat”, te uz iznošenje na Crveni trg državne zastava Ruske Federacije i zastave pobjede.
Paradu obezbjeđuje 6.000 policajaca. Neke moskovske ulice su zatvorene od 5.30 časova do završetka proslave koji će označiti petnaestominutni vatromet koji počinje u 23 časa po lokalnom vremenu.
U vojnim paradama koje se danas održavaju širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica.
Parada pobjede je obe godine zbog pandemije izazvane korona virusom pomjerena sa 9. maja na 24. jun jer je tog datuma, kako javljaju agencije, 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobjednika u Drugom svjetskom ratu koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.
Izvor: RSE