Zbog pandemije korona virusa i novonastalih okolnosti, žene preduzetnice svakodnevno se suočavaju sa novim izazovima, pa kako saznajemo iz Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo, važno je sve promjene nastale tokom pandemije iskoristiti na najbolji mogući način za poslovanje i ženski biznis.

Iako je posljednjih godina ostvaren napredak u oblasti ženskog preduzetništva, i dalje postoji određen stepen mogućnosti da se to preduzetništvo još više unaprijedi.

„Potrebno je jačati umrežavanje i saradnju preduzetnica, podstaći medije da promovišu žensko preduzetništvo i inicirati i jačati saradnju udruženja koja okupljaju preduzetnice sa akademskim i naučnom zajednicom”, saopštavaju iz PKCG.

Prema proračunima iz Uprave prihoda i carina u Crnoj Gori, ima oko 23 posto žena koje su vlasnice mikro, malih i srednjih preduzeća.U odnosu na 2011. godinu, broj preduzeća koja su u ženskom vlasništvu povećao se za gotovo 4,5 hiljade, stoga je prošle godine bilo 7,58 hiljada preduzeća u ženskom vlasništvu u Crnoj Gori.

Posljednjih godina je, kako su rekli, ostvaren napredak u oblasti ženskog preduzetništva, ali prostor za unapređenje i dalje postoji posebno imajući u vidu potencijal u toj oblasti.

“Razlog ovim podacima leži u činjenici da je Crna Gora uspostavila okvir politika za podršku ženskom preduzetništvu, unaprijedila operativnost i implementaciju aktivnosti različitih institucija nadležnih za regulisanje poslovnog okruženja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kao i onih koje pružaju različite oblike podrške i integrišu mjere i politike u vezi sa podsticanjem ženskog preduzetništva”, naveli su iz PKCG.

Prema istraživanju koliko je to pandemija uticala na posao i ekonomiju u Crnoj Gori, dvije od pet žena suočavaju se sa finansijskim poteškoćama. U ovom istraživanju učestvovali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj, UNESCO i UN WOMAN. Veliki je broj žena koji nemaju dovoljno finansijskih uslova čak ni za osnovne potrebe poput hrane i higijenskih sredstava.

Prema novim istraživanjima, koje je sprovedeno u 20 zemalja, među kojima je i Crna Gora, dokazano je da je polovina žena preduzetnica imala poteškoće na poslu, naročito pri balansiranju profesionalnog i privatnog života.

PKCG tvrdi da daju dovoljno podrške ženama i da će se truditi tako i da ostane. Sem njih, ženama podršku pruža i Investiciono-razvojni fond (IRF) kroz svoj program UNDP-a.

“Zavod za zapošljavanje (ZZZ) obezbjeđuje finansijsku pomoć za samozapošljavanje, a uz to pruža i nefinansijsku podršku kroz specifične, posebno kreirane usluge obuka i savjetovanja. Takođe, u programima ZZZ za zapošljavanje osoba sa invaliditetom se dodatnim bodovima ocjenjuje učešće žena u njima”, naveli su iz PKCG.

Mnoge opštine širom Crne Gore takođe pružaju podršku ženama i njihovim biznis idejama jer se na taj način stvaraju mogućnosti uslovi za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Izvor: Mina