U okviru projekta “Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore – BEYOND” kao jedna od aktivnosti organizovana je studijska posjeta Austriji u periodu od 07. do 10.11.2023. godine, zemlji sa dualnim sistemom obrazovanja.

Učesnica ove studijske posjete ispred Prve srednje stručne škole bila je profesor mašinske grupe predmeta Marija Jokanović.

Cilj posjete je bio da se na licu mjesta upozna sistem rada i organizacija procesa učenja u dualnom obrazovanju, interaktivno djelovanje škola i preduzeća u obrazovnom procesu, karijerna orijentacija učenika u osnovnom obrazovanju, primjena metoda zaštite na radu, kontrola kvaliteta nastavnog procesa itd. Sa tim u vezi organizovana je posjeta firmi Meusburger, koja se bavi proizvodnjam specijalnih alata, i njihovom trening centru za učenike, mašinskoj školi u Wolfurt-u i sajmu dualnog obrazovanja u Dornbirnu.

IPC Tehnopolis u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i Privrednom komorom Crne Gore radi na implementaciji projekta „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore – BEYOND”

IPC Tehnopolis je u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, koja je vodeći partner na projektu i Privrednom komorom Crne Gore, kroz efikasnu saradnju na unaprijeđenju znanja, kompetencija i radnog iskustva učenika, nezaposlenih i zaposlenih lica, doprinosi kreiranju podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije i Crne Gore tokom 16 mjeseci sprovođenja projekta.

Projekat sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

Projekat će kroz različite aktivnosti pružiti podršku razvoju startap ekosistema prekograničnog područja razvijanjem onlajn mentoring platforme i jačanjem kapaciteta Regionalnog inovacionog startup centra Priboj. Doprinijeće se jačanju kompetencija i kapaciteta srednjih tehničkih škola u prekograničnom području kroz kupovinu moderne opreme, izradu nastavnih programa za oblasti robotike i mehatronike i stimulisanju saradnje sa privatnim sektorom u oblasti dualnog obrazovanja. Korišćenjem postojeće poslovne infrastrukture partnera na projektu, radiće se na izgradnji kapaciteta nezaposlenih lica sa obje strane granica u skladu sa potrebama metalske industrije (CNC programiranje i obrada) i aktiviranje startup i inovacionog potencijala mladih iz prekograničnog područja kroz organizovanje niza događaja, kao što su startup kampovi, hakatoni i meet up susreti.

U sklopu ovog projekta u periodu 22.11- 28. 11. organizuje se Startup kamp za mlade u prostorijama IPC Tehnopolis, tokom koga će 25 selektovanih srednjoškolaca biti u prilici da uz podršku renomiranih eksperata/trenera iz različitih oblasti razvije i unaprijede kapacitete za razvoj inovativnih poslovnih ideja a koje u kasnijim fazama mogu prerasti u Statup. Ovaj program za ishod ima profilisanje ideja koje će timovi učesnika u završnoj fazi događaja prezentovati pred stručnim žirijem, a najbolja ideja biće podržana sa 500 eura.

Iz Prve srednje stručne škole učešće na Start up kampu će uzeti pet učenika (3 učenika i 2 učenice).