Tek što je izgledalo da je u Nikšiću riješen problem pasa lutalica, građani su počeli da se žale kako ih opet srijeću, i to u ne malom broju. Krenule su i priče da azil za pse ne radi, ali sve to demantuje potpredsjednik opštine Dragan Perović.

 

On je izjavio de se u mjestu Brestice nalazi trenutno 60 pasa, te da postoji i služba zadužena za hvatanje i brigu o njima, a uposlena su i četiri radnika.

,,Sve funkcioniše kako treba, obezbijeđene su i veterinarske usluge, a svi građani koji primijete pse lutalice po gradu odmah mogu obavijestiti nadležne pozivom na brojeve 040220088 i 080083200″, kaže Perović.

No, on tvrdi da postoji i druga strana priče o psima lutalicama u Nikšiću. Kako objašnjava Perović, prema informacijama do kojih su došli, a sa čim su upoznali i nikšićku policiju, postoje sumnje da grupa građana dovozi pse u grad iz drugih sredina, a za šta dobijaju određene novčane iznose.

,,Na tragu smo grupi građana, bolje reći građanki, koje dovoze pse u grad i od toga prave biznis, tako što ih navodno udomljavaju, a zapravo ih samo preuzmu i ostave u gradu, zbog čega kasnije mi imamo problema, iako se trudimo da ovaj problem riješimo. Da bi zaštitili te pse na ušima im stavljaju minđuše, kako bi se navodno razlikovali od lutalica. U svakom slučaju o svemu je obaviještena policija i nadam se da ćemo tome stati na kraj”, poručuje Perović.

Zbog neriješenog pitanja azila, građane su često napadali bijesni psi, dok je opština, s druge strane, samo u posljednje tri godine po osnovu tužbi građana zbog ujeda pasa i za nadoknadu nematerijalne štete, izdvojila nešto preko 193.000 eura.