U Rožajama večeras u 19 časova počinje 23. Međunarodni festival dječje pjesme ,,Zlatna pahulja”, na kojem će nastupiti crnogorski mališani i njihovi vršnjaci iz 11 evropskih zemalja.

Grad pod Hajlom u naredna dva dana biće mjesto druženja mališana na festivalu, po kojem je Rožaje prepoznatljivo duže od dvije decenije.

 

 

U okviru nacionalne večeri nastupiće 17 izvođača iz Crne Gore, a drugo festivalsko veče predviđeno je za izvedbe učesnika iz inostranstva, kao i troje nagrađenih solista na crnogorskoj večeri. Soliste će pratiti dječiji hor Centra za kulturu i plesne grupe ,,Pahulja” iz Rožaja i ,,Belisima” iz Tivta.

Idejni tvorac scene koja je urađena kao svemirski brod je akademski slikar Aldemar Ibrahimović, a za njenu izradu bio je zadužen Stanislav Nikićević. Na prvoj večeri predviđene su po tri nagrade za kompoziciju i za najbolje izvođače, nagrada za najbolji aranžman kao i nagrada za najbolji tekst koja nosi ime ,,Dragan Radulović”. Na čelu petočlanog žirija biće proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić.

Voditelj festivala i tvorac scenarija je Dejan Đonović, a pomagaće mu Amina Agović i Elmedina Demić.

Veče će otvoriti Anja Jestrović iz Podgorice koja će otpjevati pjesmu “Sportske staze” Dragana Radulovića, za koju je muziku uradila Ana Klepić a aranžman Saša Gajić. Na Internacionalnoj večeri nastupiće predstavnici Srbije, Hrvatske, BIH, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Francuske, Slovenije, Litvanije i Kosova.

Generalni pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Opština Rožaje, a medijski sponzor je Radio Televizija Crne Gore.