Protest penzionera najavljen za 15. avgust odložen je za septembar zbog velikih vrućina. To je na zahtjev članova odlučeno na sastanku rukovodstva Pokreta penzionera Crne Gore u Podgorici.

“Na održanom sastanku je razmatran predlog članova ovog pokreta sa sjevera Crne Gore, da se započne štrajk glađu ispred Vlade Crne Gore, dok se god ne ispune novi uslovi penzionera koji su dostavljeni predsjedniku Vlade i predsjednici Skupštine Crne Gore, koji očigledno potcjenjuju penzionere Crne Gore, jer se nijesu udostojili ni da prime predstavnike Pokreta penzionera, a kamoli da razmatraju zahtjeve penzionera”, navodi se u saopštenju.
Dogovoreno je da štrajk glađu ispred Vlade Crne Gore započne rukovodstvo i članovi Skupštine Pokreta penzionera, a nakon toga pozovu sve penzionere iz Podgorice i drugih Opština u Crnoj Gori da im se pridruže, svi oni koji mogu, a da ne ugrožavaju svoje zdravlje.
“Zahtjevi penzionera su: Da najmanja penzija bude 350 eura, i to retroaktivno od januara 2022, da se proporcionalno uvećaju i ostale penzije; da se na osnovu socijalnih kartona koje posjeduje Ministarstvo rada i socijalnog staranja svim ugroženim penzionerima obezbijedi besplatnu nabavku ogrjeva za zimu, besplatnu nabavka lijekova penzionerima koji nijesu u mogućnosti da kupe lijekove koji su u slobodnoj prodaji, kao i subvenciju za struju na osnovu socijalnog kartona”, navode iz Pokreta penzionera.
Traže i da Fond PIO obustavi odbijanje članarine svim penzionerima, dok ne potpišu izjavu i saglasnost o tome kojem udruženju će njihova članarina biti usmjerena.
“Želimo poručiti svim donosiocima Odluke da naša borba tek počinje i da će snagu penzionera i odlučnost da istrajemo do kraja tek osjetiti u narednom periodu”, navodi se u saopštenju Pokreta penzionera Crne Gore.

Izvor: Kolektiv.me