Ekstremno visoke temperature, vreli dani i vrele noći, toplotni talasi, suše, te sve veći broj šumskih požara samo su neke od pojava koje upućuju na to da ni Crna Gora nije imuna na klimatske promjene, kazao je direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović.

On objašnjava da se posljedice klimatskih promjena itekako osjećaju u svakodnevnom životu, kako na ljudsko zdravlje, tako i na ekonomski standard i ukupan razvojni proces.

Prema Perovićevim riječima i životna sredina reaguje na klimatske promjene, pa povećanje nivoa mora ili česti šumski požari, poplave ili suše, u značajnoj mjeri utiču na ljudsko zdravlje i životni standard, jer izazivaju stresne situacije i značajne troškove.

Stoga Ozon, uz podršku Telenor fondacije, trenutno realizuje projekat ”E-učenje o klimatskim promjenama i njihovom uticaju u Crnoj Gori”.

Cilj tog projekta je bolje razumijevanje kompleksnosti klimatskih promjena i njihovih posljedica na svakodnevni život, ali i podsticanje preduzetničkog duha i podrška zelenim idejama.

“Ideja projekta je da mladi putem društvene mreže fejsbuk uče o klimatskim promjenama i njihovom uticaju u Crnoj Gori. Za potrebe realizacije projekta razvijamo dvije namjenske aplikacije – kviz aplikacija i aplikacija za foto takmičenje koje se međusobno nadopunjuju i čine kvalitetan mehanizam za ostvarivanje ciljeva projekta, te djeluju podsticajno i prijemčivo za mlade ljude koji su ključna ciljna grupa”, kazao je Perović.

On je dodao da će nagradni kvizovi biti organizovani na fejsbuk stranici Klimoskom, koja je kreirana za potrebe realizacije projekta.

U cilju unapređenja svijesti građana o problematici klimatskih promjena i njihovom uticaju na zdravlje i kvalitet života građana u Crnoj Gori, Ozon je u okviru pete Škole ekološkog aktivizma organizovao regionalnu konferenciju “Uloga civilnog sektora u donošenju i implementaciji javne politike u oblasti klimatskih promjena – regionalna perspektiva”.

Perović zaključuje da je veoma bitno da mladi shvate svoje odgovornosti kada je u pitanju učešće u procesu donošenja odluka i sve prednosti koje primjena savremenih tehnologija ima u tome, ali i u razvoju zelenih ideja i biznisa, te formiranju zelenih baznih inkubatora.