Crnogorsko turističko udruženje (CTU) uputilo je Ministarstvu za kapitalne investicije, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Ministarstvu za ekonomski razvoj predlog mjera za rješavanje problema u autobuskom prevozu (gradskom, prigradskom i linijskom).

Ovo udruženju ističe da vanlinijski ( turistički) prevoznici već 16 mjeseci nijesu ostvarili niti jedan euro prihoda, a samim tim su došli u situaciju kada je gašenje firmi postalo vrlo izvjesno.
U sličnoj situaciji se, kažu, nalaze i gradski i prigradski saobraćaj, kao i linijski prevoz.
“Obraćali smo se, više puta prethodnom ministru Osmanu Nurkoviću koji je nažalost ostao nijem na sve naše zahtjeve”, ističe predstavnik udruženja prevoznika pri CTU Željko Krivokapić.
Dodaje da je Vlada prethodnog premijera Duška Markovića u trećem paketu mjera koji je donešen 23.jula prošle godine, opredijelila milijardu i dvjesta dvadeset miliona eura pomoći za crnogorsku privredu.
“Od tog iznosa, do autobuskih prevoznika nije došlo skoro ništa”, ističe Krivokapić.
Nakon parlamentarnih izbora i formiranja nove vlasti, CTU je očekivao da će se neko na ozbiljniji način pozabaviti problemima u njihovoj privrednoj grani.
“Mladen Bojanić, Ministar kapitalnih investicija je u pismu koje je uputio 29.1.2021. predložio Milatoviću, ministru ekonomskog razvoja set mjera pomoći ali nakon toga je sve stalo”, ističe Krivokapić.
Kolege iz NVO „Klaster prevoza Crne Gore“ koji imaju njihvu punu podršku, su organizovali protesne vožnje u Podgorici, kojima su se i članovi CTU-a pridružili, u nadi da će nadležni u Vladi Crne Gore shvatiti ozbiljnost trenutka i težinu situacije u kojoj se nalaze.
“Međutim, još uvijek nikakve zvanične reakcije na naše vožnje nije bilo”, ističe Krivokapić.
Mjere koje prevoznici okupljeni u CTU predlažu, kao minimalni vid pomoći, su sledeće.
“Bespovratna novčana pomoć u iznosu od 500 eura po autobusu, u narednih šest mjeseci. Otvaranje posebne kreditne linije kod IRF za prevoznike, gdje bi nam se omogućilo da, pod povoljnim uslovima, dobijemo novčana sredstva i na taj način prevazidjemo ovu veoma ozbiljnu krizu: napomena da se TRF-u omogući da kao kolaterale založimo pokretnu imovinu. Reprogramiranje dospjelih poreskih i drugih obaveza na 24 mjeseca. Nastavak subvencija radnicima u iznosu od 222 eura u naredna 3 mjeseca (april, maj i jun)”, navodi Krivokapić.
Napominje da su ovo minimalne mjere koje bi omogućile velikom broju autobuskih prevoznika da preživi.
“U suprotnom, bojimo se da će veliki broj naših članova biti prinudjen da ugasi preduzeće”, navodi Krivokapić.
Izvor: CDM