Ministarstvo prosvjete

Eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole i maturski i stručni ispiti za učenike srednjih škola obaviće se u već određenim terminima, u skladu sa Školskim kalendarom za 2020/2021. godinu, uz poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprječavanje epidemije, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Eksterna provjera znanja na kraju trećeg ciklusa biće održana 6,7. i 8. aprila.
U saopštenju se navodi da je Zavod za školstvo za nastavne predmete u osnovnoj školi, gimnaziji, kao i za opšteobrazovne predmete u stručnim školama, dostavio plan realizacije nastave u kojima je izvršena redukcija gradiva.
Akcenat je pri tom, kako tvrde, stavljen na ključna znanja neophodna za nastavak obrazovanja u narednim razredima, a to je učinjeno da bi se učenicima olakšalo praćenje nastave u cjelini, kao i priprema za eksterne ispite.
“Prilikom sastavljanja testova se vodilo računa o tome da nastavni sadržaji koji se obrađuju u završnom razredu budu zastupljeni na osnovnom nivou. Nastavni sadržaji koji se izučavaju u četvrtom klasifikacionom periodu osmog razreda osnovne škole, to jeste u trećem razredu srednje škole (prethodna školska godina), neće biti provjeravani testom ili će biti minimalno zastupljeni na osnovnom nivou. Zahtjevniji zadaci u testu su iz gradiva koje je obrađivano prije izbijanja epidemije”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.
Broj pitanja na ispitnim listićima za stručno-teorijske predmete na stručnom ispitu smanjen je, kako su dodali, za oko 30 odsto. I kod ispita iz stručno-teorijskih predmeta akcenat je na baznim znanjima iz određene stručne oblasti.
Dnevne novine Dan štampaće zbirke testova obaveznih predmeta koji se polažu na eksternoj provjeri znanja, na kraju trećeg ciklusa osnovne škole, maturskom i stručnom ispitu od prethodne školske godine. Iz Ministarstva napominju da prate epidemiološku situaciju i u stalnoj su koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja.
Podsjetili su da su eksterni testovi na kraju školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola utvrđeni zakonima. Članom 56. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, propisano je da se na kraju trećeg ciklusa vrši eksterna provjera znanja učenika, dok Zakon o gimnaziji i Zakon o stručnom obrazovanju propisuju da učenici gimnazije, odnosno stručne škole polažu maturski odnosno stručni ispit.