Manifestacija “Nikšićki dani meda” otvorena je danas na platou iza hotela Onogošt. Ovu manifestaciju organizovala je Pčelarska organizacija Nikšića uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Opštine, kojoj je prisustvovalo 50 gostiju iz Slovenije.

Ni loše vrijeme nije spriječilo brojne izlagače koji su došli iz skoro svih krajeva Crne Gore da predstave svoje proizvode.

Pčelar Rade Popović iz mjesta Dobra Gora iz Cuca kaže da je ova godina bila loša.

“Proizvodim prvoklasan med, cijena se kreće do 10 eura po tegli. Što se tiče prinosa meda, mogu reći da je ova godina bila veoma loša”, ističe Popović.

med-2

Ni Dragoljub Šapurić iz Banjana nije zadovoljan ovogodišnjim prihodom.

“Morao sa šest puta da selim pčele, od Somine do Volujaka. Imam oko 50 društava pčela. Na ovom štandu mogu se naći razni proizvodi od domaćeg džema, rakije medovine i srčanika”, kaže Šapurić.

Manifestaciju je otvorio potpresjednik Vlade Petar Ivanović koji je istakao da je ova godina bila veoma loša za pčelare.

med-3

“Pčelari nijesu mogli izvrcati meda onoliko koliko su mislili, ali je najvažnije da se broj pčelara povećava, međutim potrebna je dodatna edukacija u inostranstvu, kako bi bili u ravni sa pčelarima koji su ispred nas”, rekao je Ivanović.

Predsjednik Pčelarske organizacije Nikšića Vojin Đukanović istakao je da je ova organizacija najbrojnija u Crnoj Gori sa preko 12 hiljada košnica.

Zbog lošeg vremena izostao je kulturno umjetnički program, a prisutni građani mogli su da degustiraju razne proizvode.

med-4

D.A.