Mladi NIkšića

U Nikšiću je danas svečano otvoren inovacioni centar Tehnopolis. Kako je poručio premijer Milo Đukanović na otvaranju, Nikšić je uvijek bio mjesto za velike početke, prenosi Antena M.

“Tako je i danas. Sama odluka da se Dom vojske pretvori u Tehnopolis je simbolična odluka. Crna Gora je stabilna zemlja u kojoj će se razvijati inovativno preduzetništvo”, rekao je on.

Kako je poručio do kraja mjeseca u Tehnopolisu će se otvoriti 50 novih radnih mjesta.

tehnopolis-2

“Nikšiću će se vratiti status grada inovacije i industrije”, rekao je premijer.

Nakon otvaranja, održava se interaktivna radionica „Od ideje do biznisa”, gdje će biti predstavljen koncept Tehnopolisa i važnost stimulisanja mladih za inovacije i pokretanje sopstvenog biznisa zasnovanog na kreativnim idejama i istraživanjima.

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, nalazi se na mjestu nekadašnjeg Doma vojske.

tehnopolis-3

Misija Tehnopolisa je unaprijeđenje razvoja preduzetništva, koje omogućava osnivanje novih preduzeća, otvaranje radnih mjesta i razvoj preduzeća koja se zasnivaju na novim, inovativnim idejama i tehnologiji, sa ciljem usmjerenja mladih u preduzetništvo i stvaranje nove vrijednosti kroz inovacije.

Riječ je o modernom objektu i infrastrukturi kakvu Crna Gora do sada nije imala, što ga pored Centra izvrsnosti svrstava u nove instrumente koje u crnogorski naučni sistem uvodi Ministarstvo nauke.

Ministarstvo nauke je i nosilac ovog projekta, dok je njegov osnivač Vlada Crne Gore, a partneri: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono razvojni fond i Opština Nikšić.

tehnopolis-4

Ovaj objekat raspolaže prostorom bruto površina oko 2.000 m2, za smještaj stanara, oko 20 malih, srednjih i mikro preduzeća, kao i prostorom za potrebe razvoja novih kompanija.

Sadrži i laboratoriju za biohemiju, laboratoriju za industrijski dizajn, data centar, sale za sastanke, multimedijalnu salu i internet kafe.

Tehnopolis je prvi impulsni centar za budući Naučno-tehnološki park, koji će početi da se gradi naredne godine u Podgorici, u okviru kampusa Univerziteta Crne Gore.

Svečanom otvaranju Tehnopolisa prisustvovali su brojni predstavnici akademskog sektora, diplomate i javni funkcioneri.

tehnopolis-5

D.D.