korona

Veliki broj zemalja Evropske unije odlučio je da pooštri restrikcije na granici kako bi se usporilo širenje virusa korona i zaustavio porast broja zaraženih mutiranim sojevima, a među njima se nalaze Francuska, Njemačka, Češka, Portugal, Belgija, prenosi BBC.

U Francuskoj će od nedjelje biti uvedene nove restrikcije na ulazak u zemlju kako bi se usporilo širenje koronavirusa i “uvoz” novih sojeva. Sva putovanja izvan EU koja nisu neophodna će biti zabranjena, a zahtjevi za testiranjem putnika u okviru bloka biće pooštreni.
Njemačka će od nedjelje uvesti zabranu na ulazak u zemlju za većinu putnika koji dolaze iz zemalja snažno pogođenih novim mutiranim sojevima. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Irska, Portugal, Brazil, Južna Afrika, Lesoto i Esvantini, a očekuje se da će mjere biti na snazi do 17. februara.
Ulaske u zemlju koji nisu nužni od nedjelje će zabraniti i Češka, u pokušaju da spriječi prodor mutiranih sojeva.
Vlasti Portugala su svojim građanima u četvrtak zabranile sva putovanja koja nisu neophodna, a mjera će biti na snazi tokom dvije nedjelje.
U Belgiji su od srijede zabranjena sva putovanja iz zemlje do 1. marta, osim u nužnim slučajevima.
Za razliku od ovih zemalja, vlada Italije je u petak saopštila da će od ponedeljka više područja biti klasifikovano kao zone u kojima važi manje restrikcija, uprkos upozorenjima ljekara. Nijedan region više neće biti u crvenoj zoni u kojoj važe najstrože mjere kada je riječ o putovanjima i radu preduzeća.
Izvor: CDM