Logo kompanije ToMontenegro predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore.

Orao je bio i biće i dalje u logu nacionalne kompanije.
Izvršni direktor kompanije ToMontenegro Predrag Todorović kazao je da na konkurs stiglo 109 rješenja za logo.
„Napravili smo kvalitetan proces i hvala žiriju. Takođe, zahvaljujem se i porodici autora izvornog znaka, sa kojom smo bili u kontaktu. Bilo je puno ideja kako da riješimo problem novog vizuelnog identiteta kompanije ali smo napravili stručnu komisiju. Imali smo drugačija mišljenja i to je bogatstvo svega“, naveo je Todorović.
Komercijalno ime kompanije, kako je dodao, trebalo bi da bude Air Montenegro.
“Ovo je primjer kako konkurs treba da izgleda i stvari da funkcionišu. Napravili smo stručnu komisiju sa relevantnim članovima. Imali smo drugačija mišljenja ali zajednički cilj, i to je bilo bogatstvo svega ovoga”, naveo je Todorović dodajući da je komisija zaključila:
1. Da bi komercijalno ime kompanije trebalo da bude Air Montenegro kao spoj imena kompanije i države i
2. Da sačuvamo nešto od postojećeg loga MontenegroAirlinesa. Pokušali smo da taj logo na jedan moderni način uskladimo sa vremenom i napravimo restilizaciju loga.
“Sa pravne strane smo provjerili da logo nije zaštićen. I šteta je da takav logo ode u zaborav, tako da smo dobili konkursom ono što je najbolje da nešto dobro sačuvamo”, kazao je Todorović.
Član žirija Nikola Latković, profesor Fakulteta vizuelnih umjetnosti, kazao je da je zadatak konkursa bio i da se sačuva tekovina Montenegro Erljanza.
„Održavamo kontinuitet sa onom što je urađeno 1995. godine. Konkurs je poseban jer je tražen redizajn logoa. Konkursom smo došli do rješenja koji će postati vizuelna osnova za građenje novog brenda Air Montenegro. Dodijeli smo tri novčane nagrade za najbolje rješenje“, kazao je Latković.
Maksim Arbuzov autor pobjedničkog rješenja, kazao je da onaj ko nije živio u Crnoj Gori ne može kreirati i pokazati pravi karakter zemlje.
„Ovo rješenje se naslanja na prethodni logotip i mislim da je to dio tekovine i nasljedstva vaše zemlje i smatrao sam da to treba da se to nadogradi. Da bude isti ali sa novim ‘dodirom’. Orao je veličanstvena ptica i odlučio sam da zadržim taj simbol. Jedan od izazova je bio kako napraviti vizuelni ispis za ime Air Montenegro, zato mi se kao rješenje učinilo najbolje da ime zemlje Montenegro, ide u dva reda“, kazao je Arbuzov.
Druga nagrada je dodijeljena Nikoli Badi Radonjiću iz Podgorice. Andrej Šeter i Petar Ćalov podijelili su treću nagradu.