Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da rade na tome da obezbijede liječenje za osmoro djece koja čekaju presađivanje pluća, jetre i bubrega i da tim povodom pregovaraju sa kolegama u Italiji i Hrvatskoj. Ona je prilikom predstavljanja uvođenja projekta palijativne njege u Domu zdravlja Podgorica, na pitanje Dana odgovorila da je problem liste čekanja na transplantacije prisutan od ranije i da je zbog epidemije postao složeniji.

“Problem transplantacije je malo trajniji i nije lako rješiv. To ne znači da ne treba da se rješava, daleko od toga. Mi smo upravo zbog toga išli u Hrvatsku i dogovarali nastavak saradnje. Potpisivanje memoranduma o saradnji je u toku. Sa druge strane, pokrenut je postupak za potpisivanje ugovora sa Eurotransplantom koji će kontinuirano i za duži vremenski period moći da riješi taj problem. Kovid je poremetio program transplantacije u čitavom svijetu. Ovih dana imamo razgovore i sa Italijanima kada su u pitanju djeca i nacionalna komisija je uključena. Težićemo da na kvalitetan način što je prije moguće riješimo ovaj problem”, kazala je Borovinić Bojović, piše Dan.
Upitana da prokomentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o donacijama vakcina kosovskim vojnicima, kazala je da je njena dužnost kao ministarke zdravlja primarna odgovornost za zdravlje građana Crne Gore.
“Voljeli bismo kada bi bili u mogućnosti da vakcine kojima raspolažemo možemo da doniramo bio kome, kome su vakcine potrebne. Sa druge strane, najvažniji su građani i građanke Crne Gore i zato nijesam mogla da se složim sa idejom o donacijama vakcina u ovom trenutku, bez obzira na adresu i to je moja obaveza”, pojasnila je Borovinić Bojović.
Izvor: Dan