Nikšić se odlikuje bogatom tradicijom u proizvodnji hrane, sa izuzetno izraženom raznolikošću, kao rezultat bogatog prirodnog okruženja. Ruralna područja Nikšića se karakterišu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji imaju prepoznatljiv karakter. Baš zbog toga je pokrent projekat Doživi Nikšić.

 

Pokrovitelj projekta Doživi Nikšić je Fondacija Petrović Njegoš, sponzor Turistička organizacija Nikšić.

Cilj projekta je razvoj ruralnog turizma, čvrsto povezivanje sa turizmom i plasman proizvoda (pogotovu tradicionalnih) skoro isključivo kroz turizam čime se značajno upotpunjuje turistička ponuda. Obilazak kulturno istorijskih spomenika, obilazak atraktivnih lokacija, promocija zdravih stilova života – pješačenje, planinarenje, biciklizam. Zdrava ishrana-promocija domaćih proizvoda Promocija ponude organskih poljoprivrednih proizvođača iz Opštine Nikšić te unapređenje njihovog poslovanja i profita kroz adekvatan plasman na lokalno tržište.

Organizovana je prva aktivnost u sklopu ovoga projekta a utiske nam prenosi Ana Petrović:,,Danas smo obišli Rimski most na rijeci Moštanci, Skakala u koritu rijeke Moštanice, brali ljekovito bilje livadama u Barama Budoškim. Posjetili smo Gazdinstvo Butorović degustirali proizvode od kozjeg mlijeka tj,razne vrste sira od kojih je kozji sir u ulju oduševio učesnike. Sururutka je nagradjivani proizvod na više sajmova.Učesnici pješačke ture upoznali su se u Gazdinstvu Butorović sa načinom proizvodnje sira. Upoznali su nas sa procesom proizvodnje gdje smo čuli edukativnu zanilmljivu priču o proiuzvodnji sira od pašnjaka do trpeze .Gazdinstvo ima oko 300 koza”.

Šetnju smo nastavili do Firme Hrerbal Montenegro koja se bavi proizvodnjom i preradom ljekovitoh bilja i esencijalnih eteričnih ulja visokog kvaliteta.

,,Ovdje smo se upoznali sa procesom proizvodnje eteričnih ulja: smilja, žalfije, vrijeska itd. Brali žalfiju.Takođe smo imali priliku probati liker od sporiša –hajdučke trave i liker orahovac izuetnog ukusa i arome”, kazala nam nam je Ana.