Inspekcija rada je u prošloj godini zatekla 1.98 hiljada osoba u nezakonitom radu, a nakon preduzetih mjera, njih 757 zasnovali su radni odnos u skladu sa zakonima o radu i strancima, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

 

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je u odnosu na 2015. godinu, broj zatečenih osoba u radu na crno znatno manji, što upućuje na zaključak da se poslodavci odgovornije odnose prema onima koje radno angažuju.

Kontrola zapošljavanja stranaca realizuje se u saradnji sa inspektorima za strance Uprave policije Ministarstva za unutrašnje poslove.

Iz Uprave su kazali da za jedan broj nezakonito zaposlenih stranaca, Inspekcija rada, pored sankcija za taj prekršaj, nije mogla naložiti poslodavcima regulisanje radnog odnosa, jer im je Ministarstvo unutrašnjih posloca otkazalo boravak u Crnoj Gori.

„Naravno, stanje na tržištu rada se poboljšava i zbog redovnog djelovanja državnih organa, pa se i postižu bolji efekti u suzbijanju sive ekonomije, odnosno rada na crno“, saopštili su iz Uprave.

Rad na crno, prema navodima Uprave, najviše je zastupljen u turizmu i ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu i saobraćaju, gdje poslodavci radno angažuju veliki broj osoba za obavljanje svoje djelatnosti iz zemlje i okruženja.