Udruženje „Stefan Nemanja“ već četiri godine zaredom organizuje akciju za Manastir Beška, koji se nalazi na istoimenom ostrvu na Skadarskom jezeru. Prije dva dana članovi udruženja posjetili su tu svetinju, zadužbinu kneginje Jelene Balšić. Oni su sestrinstvu manastira dopremili određenu količinu namirnica koje su sakupili zahvaljujući doprinosu prijatelja i dobrovoljnih davalaca krvi Kluba „Sveti Sava“.

Manastiru su dopremili i veću količinu zemlje, kako bi se kamenito tlo pretvorilo u obradivu površinu. Pojašnjavaju da ih je na to podstakla TV emisija od prije četiri godine kada je mati Fotina pozvala vjerni narod da prilikom posjete manastiru umjesto priloga donesu po vreću zemlje. Prvih nekoliko džakova „preraslo je u desetine“, a njihova akcija u tradiciju.

“Već četiri godine koristimo svaku priliku da odnesemo nove količine zemlje, a iz godine u godinu manastirska bašta je sve veća, a sam manastir sve ljepši. Od prije dvije godine pored manastira raste i limun koji smo poklonili monahinjama. Limun svjedoči o našoj ljubavi prema ovom manastiru i obavezuje da se iznova vraćamo”, navode iz Udruženja „Stefan Nemanja“.

Iz udruženja naglašavaju da je poseban doprinos akciji dao Krsto Matović koji je o svom trošku prevezao zemlju i namirnice iz Nikšića do Skadarskog jezera.

Izvor: Dan