Radnici koji protestuju su sa novim vlasnikom niksickog Metalca(Centar za reciklazu) postigli dogovor i uplaceno im je 430hiljada eura

Sa novim vlasnicima Zoranom Kosanovicem i Nenadom Bajovicem,po izjavi predstavnika radnika Radisava Bulatovica,uspostavljen je dogovor da svima koji budu zainteresovani da opet rade u Metalcu bude pružena ta mogućnost.
Kosanovic se izjasnio da su prije tri mjeseca produzili radni staz i isplatili novac radnicima koji protestuju, istovremeno ispravljajuci gresku prethodnih uprava, da bi svojim sugradjanima olaksali agoniju kroz koju su ranije prolazili, dodajuci kako su prosli investitori odustali od fabrike ali oni nemaju u planu da to ucine.
Prethodni vlasnik (2016-2019)ceska firma Termomechen,koja je kupovinom Metalca isti izvela iz stecaja,na ime povezivanja radnog staza i zaostalih zarada radnicima duguje iznos od oko 1.3 miliona eura.
U Metalac je u oktobru prošle godine uveden stečaj, a češka kompanija je imovinu prepisala na drugu firmu koju je prodala nikšićkom Centru za reciklažu. Oko 110 zaposlenih ostalo je evidentirano u Metalcu Termohem koji nema imovinu, pa samim tim radnici iz stečajne mase ne mogu naplatiti potraživanja.
Opština je za 77 radnika u aprilu uplatila pomoć od po 400 EUR i obezbijedila im advokatski tim s ciljem da se provjeri dokumentacija fabrike. Kosanović je u junu kazao da su, “kao znak dobre volje”, raspoloženi da radnicima uplate 400 hiljada EUR, ali da će od te ponude, ako se situacija ne riješi, odustati.
Radnici, prema riječima Bulatovića, u početku ponudu nijesu prihvatili jer su očekivali da će im država pomoći da dobiju sav novac koji im prethodni vlasnik duguje