Humanitarne aktivnosti

Povodom Dana djeteta, koji se obilježava danas, 20. novembra, Dječji savez je organizovao u saradnji sa NVO “Sana” dvije humanitarne aktivnosti. Tom prilikom, uručeni su pokloni – devetnaest paketa, koje je ispred Dječjeg saveza obezbijedio Crnogorski elektroprenosni sistem. Ispred NVO “Sana” dva higijenska paketa obezbijedio je Kozmetics. Dječji savez i NVO “Sana” obezbijedili su pakete i za tri samohrane majke, poručuju iz Saveza.

Humanitarne aktivnosti

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. novembra jer je toga dana 1989. usvojena Konvencija o pravima djeteta, koju je verifikovala i nasa zemlja.
To je svojevrstan Međunarodni zakon koji svoj djeci svijeta garantuje pravo na život, mir, srećno i bezbrižno djetinjstvo.

“Na žalost, danas ta Konvencija usvojenih prava u potpunosti je iznevjerena jer smo svjedoci ratnih događanja u kojima pored vojnika stradaju prije svega žene i djeca. Zato je u pravu Liv Ulman koja je bila ambasador dobre volje Unicefa kada kaže da se većina djece rađa ne sa pravima, nego sa prijetnjama”, poručuje Ratka Radunović ispred Dječjieg saveza.

Na ovaj dan, obaveza je svih, a posebno potpisnika Konvencije da istaknu svoj stav i najglasnije progovore i posalju poruku podrske i zelje za mirom kako bi prestao ovaj bezumni rat koji najvise pogađa djecu,
dodaju iz Dječjeg saveza uz zaključak velikih misli Dostojevskog:

“Ni jedan ideal ovoga svijeta ne vrijedi suze jednog djeteta”.

Takođe, dječji savez i Sekretarijat za uređenje prostora i zaštititu životne sredine, a uz podrsku TO i Narodne biblioteke “Njegos” sredinom decembra će raspisati konkurs za najljepsi prozni rad na temu iz ekologije.
“Sponzor konkursa je Crnogorski ektroprenosni sistem, a nadamo se da će TO obezbijediti nagradjenim i pohvaljenim učenicima na ovom konkursu jednodnevni izlet”, poručuju iz Dječjeg saveza.

Istakli su i da je za literarni konkurs knjige obezbijedila Nacionalna biblioteka “Đurdje Crnojević” sa Cetinja.
Sponzori su i Crnogorski elektroprenosni sistem, koji je obezbijedio diplome, honorare komisiji, saradnicima, kao i slatkiše djeci.