Mladi Nikšića

Nikšićko porodilište već dvadeset godina ima baby-friendly sertifikat UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, koji, kako iz Opšte bolnice kažu, potvrđuje da se on u ovoj ustanovi uspješno sprovodi.

Baby-friendly inicijativu su pokrenuli WHO i UNICEF u 1991. godini, ne bi li se promovisalo dojenje, nakon što su brojne zdravstvene organizacije ukazale na značaj dojenja i korist majčinskog mlijeka za djecu, naročito u prvih šest mjeseci života.

Kako je kazala Sanja Čizmović, pedijatar i načelnik neonatologije u Opštoj bolnici, u porodilištu rade iskusne sestre koje su počele svoj rad baby-friendly programom. Dojenje se, kako ona ističe, promoviše u našoj bolnici, kako edukacijom kroz postere o značaju dojenja, tako i kroz prijateljske napore sestara da majkama daju priliku da što više doje svoju djecu. Međutim, kako ona kaže, ne mogu nikoga na ovo prisiliti.

„Pojedine majke vrlo često traže da im se djeca dohrane. Neće da sačekaju, iako je u prvom danu potrebno svega 20 mililitara mlijeka za novorođenče da bi se održao normalni fiziološki proces. Svakoj majci će se tolika količina izlučiti, ako svoju bebu stavlja na grudi“, kazala je Čizmović našem portalu.

Ipak, kod određenih majki se osjeća nezadovoljstvo stanjem na porodilištu, kako pokazuju rezultati ankete sprovedene u sklopu projekta „Penicilin za korupciju“, nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro.

„Neiskusnim majkama se nudi besplatno adaptirano mlijeko, uz objašnjenje da će beba od njega „bolje spavati“ i da je dobro da se majka malo „odmori“. Bebe se, umjesto da se donesu na podoj, hrane vještačkim mlijekom, tako da je laktacija već u samom početku onemogućena jer se bebe vraćaju majkama site i pospane. Nakon nekoliko dana bezuspješnih podoja, majkama se sugeriše da nisu u stanju dojiti dijete i predlaže im se korišćenje adaptirane formule. S obzirom da je reklamiranje bilo kakvih zamijena za majčino mlijeko zabranjeno međunarodnim kodeksom, proizvođači nude besplatne uzorke porodilištima u saradnji sa zaposlenima koji za to dobijaju određenu novčanu nadoknadu“, kazala je jedna od ispitanica, napomenuvši da je ovaj vid korupcije teško prijaviti budući da se on plasira kao briga i pomoć majci i djetetu.

Na naše pitanje o ovom komentaru, Čizmović je kazala da ni promil ovoga nije tačan.

„Mi imamo evidenciju koliko se adaptiranog mlijeka potroši na porodilištu. Postoje majke koje ne mogu da doje iz zdravstvenih razloga, koje piju određene tablete. To dijete moramo da stavimo na adaptirano mlijeko, nakon što majka potpiše da razumije zašto je to potrebno“, kazala je Čizmović.