I četvrti dan 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja protekao je u znaku posjeta đaka crnogorskih osnovnih i srednjih škola. Za njih su organizovane promocije škola, knjiga i radionice na različite teme.
Na štandu ambasade Rumunije, organizovana je kreativna radionica tokom koje su učenicima predstavljeni najvažniji detalji vezani za kulturu te zemlje a djeca su se upoznala i sa tehnikom crtanja na staklu.

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori , Ferdinand Nagy tom prilikom je istakao da kultura najbolje predstavlja zemlju.
“Svi posjetioci sajma imaće priliku da se upoznaju sa tradicijom i kulturom naše zemlje. Cilj je da svi shvate zašto je važno očuvati kulturnu baštinu i kakve to ima veze sa knjigama. Nadam se da će publika dobiti želju da sazna još više o poznatim piscima naše države“, kazao je Nagy.
U prijepodnevnim časovima predstavljena je i Gimnazija „25. maj“ iz Tuzi, odnosno njihov volonterski klub.
Posjetioci su bili u prilici da čuju neke osobenosti u vezi ove obrazvne institucije u kojoj se đaci školuju na, crnogorskom i albanskom jeziku.
“Volonterski klub gimanzije kroz svoje brojne aktivnosti i angažovanja ima za cilj da postane afirmativni izraz dvojezičnog diverziteta i da pruži doprinos pospješivanju međuljudskih odnosa u školi i zajednici”, saopštili su predstavnici škole na prezentaciji.

I učenici Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice imali su prezentaciju u okviru koje su predstavili brojne uspjehe svojih timova na domaćim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima, kao i izum učenika ove škole, „solarni ultraljubičasti prečišćivač vode“ koji je osvojio prvo mjesto na 6. Sajmu pronalazača, održanog prošle godine u Podgorici.
Ovom prilikom isaknutoje da je Uprava škole zajedno sa učenicima trenutno u fazi pripreme za značajno međunarodno takmičenje iz robotike u Sjedinjenim Američkim Državama, u Vašingtonu.
Producent ovogodišnjeg Sajma Jovana Pekić kazala je da su veoma zadovoljni posjetom na Sajmu i ponudom izlagača.
“Posebno bih istakla značaj posjeta đaka koji dolaze u prijepodnevnimm satima koji tada imaju priliku da da nastavnicima pogledaju ponudu i upoznaju sa novostima iz oblasti obrazovanja. Poslijepodnevni sati su “rezervisani” za promocije izdavačkih uća koje su u protekla tri dana bile veoma posjećene pa se nadamo da će tako iti do kraja”, kazala je Pekićeva istučući da su izložba Dada Đurića i performans Nade Vojinović imali brojnu publiku.

Ona je najavila da će nastupajućeg vikenda biti predstavljena škole Ilije Markovića koji će za djecu uzrasta od sedam do 14 godina raditi radionicu na temu koncetracije.
Izvršni organizator sajma Nebojša Ostojić je posebno istakao značaj saradnje sa Ministarstvom prosvjete zahvaljujući kojoj je veliki broj osnovaca i srednjoškolaca već posjetio manifestaciju.
“Veoma smo zadovoljni i sa ponudom na štandovima izlagača koji su se ove godine, čini se više potrudili oko izgleda i njihovog brendiranja”, kazao je Ostojić.
Miloš sa štanda izdavačke kuća “Laguna” kazao je za portal Mladi Nikšića da su zadovoljni sa posjetom koja je iz dana u dan veća.

“Posjete učenika su pravo osvježenje. Na našem štandu najviše se traže hitovi među kojima od inostranih autora prednjači “Čovjek po imenu Uve” Federika Bakmana i “Žeđ” od Ju Nezbe. Od domaćih autora najveće interesovanje vlada za najnoviji roman Vuka Draškovića “Ko je ubio Katarinu” i za “Arzamat” od Ivane Dimić”, kazao je Miloš. On je najavio večeranju promociju romana Mirjane Bobić Mojsilović i Ljubice Arsić i sjutrašnju Ljubice Arsić i Jelice Greganović.
I posjetioci koje smo zatekli na sajmu puni su riječi hvale.
“Veoma sam zadovoljna ponudom na ovogodišnjem sajmu. Našla sam većinu knjiga koje sam tražila, naročito iz oblasti medicine i to po pristupačnim cijenama”, kazala je dvadesettrogodišnja Nađa studentkinja medicine.
Uroš iz Bijelog Polja koji studira elekotrotehniku kaže da u se sviđa ponuda ali da ipak nije našao dodatnu literature koju je tražio.
“Volim da čitam i beletristriku tako da se nadam da ću tu naći nešto što me zanima”, kazao je on.
Četrdesepetogodišnja Natalija iz Budve kaže da je jedva čekala ovu manifestaciju jer rijetko kada u knjižarama u njenom gradu može da nađe ono što je zanima.
“Volim da čitam knjige iz oblasti religije i filozofije pa mi je ovo jedinstvena prilika da nađem nešto. Volim i da odslušam poneku promociju a danas se naročito radujem zbog toga jer ću biti u prilici da čujem i vidim moju omiljenu autorku Mirjanu Bobić Mojsilović.
Najmlađi sagovornici među kojima je bio i sedmogodišnji Petar iz Osnovne škole “ Sutjeska” kazali su da vole svuda da idu zajedno sa učiteljicom i da će potražiti da kupe knjige o crtanom junaku Sunđer Bobu
Volonteri nevladine organizacije Mladiinfo takođe učestvuju na ovogodišnjem sajmu.