Crnu Goru će na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Londonu predstavljati troje atletičara, koji će se nadmetati u šest disciplina, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta.

Šampionat je na programu od 14. do 23. jula, a od crnogorskih atletičara nastupiće Nikšićanka Marijana Goranović, Radmilo Baranin i Miloš Ranitović.
Nikšićanka, vicešampionka Evrope u bacanju kugle, kazala je da joj je čast što će poslije Paraolimpijskih igara ponovo nastupiti na stadionu u Londonu.
“Nadam se da ću, kao i u prethodnom nastupu, baciti lični rekord. Radili smo naporno, malo me je umor sustigao, ali se osjećam spremno i moćno. Sa nestrpljenjem čekam SP i takmičenje”, rekla je Goranović.
Baranin će nastupiti u bacanju koplja, kugle i diska, Goranović u kugli i disku, dok će se Ranitović takmičiti u skoku u vis.
Baranin, koji je zvanični prvak Evrope u bacanju koplja i srebrni u kugli, kazao je da spremno dočekuje start šampionata.
“Osjećam se dobro i spreman sam, iako sam u aprilu imao problema sa povredom. Očekujem da mogu baciti lični rekord. Spremni smo maksimalno za najbolji mogući rezultat”, kazao je Baranin.
On će 16. jula nastupiti u bacanju kugle, dok su za 19. jul zakazane kvalifikacije za disk.
Finale diska na programu je 22. jula, dok će Baranin dan kasnije na bacalište u bacanju koplja.
Ona će 15. jula nastupiti u bacanju diska, a četiri dana kasnije u kugli.
Ranitović, koji završne pripreme odrađuje u Novom Sadu, nastupiće 18. jula.
Trener Veljko Čegar kazao je da crnogorske atletičare u Londonu očekuje izuzetna konkurencija.

“U dobrom raspoloženju i stanju crnogorski sportisti putuju za London. Odradili smo dobre pripreme u Baru, brusili smo formu i očekujem da njihovi rezultati budu na nivou ličnih rekorda. Očekujem dobre nastupe i plasmane među osam najboljih i rezultate na nivou prošlogodišnjih”, kazao je Čegar.
Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić istakao je da je SP u Londonu prvo od pet velikih takmičenja za POK ove godine.
On je naglasio da Paraolimpijski komitet ove godine očekuje Evropsko prvenstvo u stonom tenisu i golbalu, Svjetsko prvenstvo u plivanju i Evropske igre mladih paraolimpijaca.
“Atletičari u Londonu otvaraju sezonu velikih takmičenja za Paraolimijski komitet. Očekuje se učešće oko 1.300 atletičara iz više od 100 država.
Za naše reprezentativce to je četvrto za ovu reprezentaciju i očekujem da će biti na nivou svojih ličnih rekorda i izboriti nekoliko finala”, rekao je Tomić.
Goranović je na prošlom SP, 2015. godine u Dohi, bila šesta u bacanju kugle, a sedma u disku.
Baranin je bio deseti u bacanju kugle, dok je Ranitović nastup u skoku u vis završio kao petoplasirani.