Nikšićanin Bojan Zvicer, vodnik I klase na dužnosti u Centru za obuku u Vojci Crne Gore, disciplinski je kaženjen zbog statusa na svom Facebook profilu. Načelnik Generalštava VCG Milutin Đurović kaznio ga je smanjenjem plate od 30 odsto osam mjeseci, jer je 5. januara napisao da je nova Vlada fašistička, saznaje CdM.

Zvicer je u svojoj odbrani potvrdio da je Vladu nazvao fašističkom, a da je 28. decembra 2020. godine “Vlada glasala protiv predloga zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih organizacija, i upotrebe njihovih simbola”.
“U Vladi se nalaze ministri koji za sebe kažu da su četnici, ministri koji Crnogorce nazivaju nepostojećom nacijom i genetičkim inženjeringom”, piše u odbrani Zvicera.
On objašnjava i da je Vlada Crne Gore izvršila diskriminaciju prema njemu i svim ostalim Crnogorcima pravoslavne vjeroispovijesti, a koji su poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve CPC.
Zvicer je kazao i da mu je na Badnji dan onemogućena sloboda kretanja, garantovana Ustavom, na način što su mu ogradom i obezbjeđenjem onemogućili prolazak i nalaganje badnjaka ispred Cetinjskog manastira.
Elaborirajući zašto je Vladu nazvao fašističkom i to svoje uvjerenje iznio na Facebook-u, naveo je i da je prema zvaničnom stavu jednog dijela Vlade – genetički inženjering, pripadnik nepostojeće nacije i da se pojedini članovi Vlade javno izjašnjavaju česticima ili podržavaju taj pokret. On smatra i da nije zlopotrijebio slobodu govora.
Zvicer je naveo i da je možda indirektrno uvrijedio pojedince koji se deklarišu kao pripadnici četničkog pokreta, “ali i da nije njegov problem što je je taj pokret označen kao fašistički i kao saradnik nacističke Njemačke i fašističke Italije”.
U odbrani je kazao i da ne vidi ništa sporno u statusu, kao i da je nad njim izvršena nacionalna i vjerska diskriminacija.