anketa alkoholizam

Alkoholizam je najrasprostranjenija bolest zavisnosti, koja je nažalost sve više prisutna kako u starijoj tako i u mlađoj populaciji. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola se povezuje sa više od 200 bolesti i povreda, dok se broj smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom kreće oko tri miliona, odnosno približno pet procenata svih smrtnih slučajeva na godišnjem nivou. U svijetu se 1. aprila obilježava ne samo kad dan šale, nego i kao Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, kada se ističe da prekomjerna konzumacija alkohola može imati štetne posljedice po zdravlje pojedinca, ali i uzrokovati porast nasilja, razaranje porodica i druge društvene probleme.

Pitali smo sugrađane u kojoj mjeri komzumiraju alkohol kao i šta najčešće piju kada su u provodu.
Nikšićani su poznati kao druželjubljivi , otvoreni i topli ljudi. Ne kriju da u dobrom drustvu nekada popiju koju čašicu više, ali kako kažu trude se da to čuvaju za posebne prilike. Naši sugrađani smatraju da je mjera važna u svemu u životu, pa tako i u alkoholu.
“Volim da nazdravim sa društvom, posebno kada imamo dobar povod za to. Tada se “pređe granica “ i popije koja čašica više ali ništa to nije strašno niti zabrinjavajuće”, kazao nam je naš sugrađanin Andrej.
Marko ističe da danas žene ne zaostaju za muskarcima kada je alkohol u pitanju.
“Pa dobro, popije se često. Mada sad manje jer lokali ne rade. Ali mogu vam reći da sam u čudu koliko žene danas ne zaostaju za nama. Uvjerio sam se u to dok su još noćni provodi bili aktuelni. Moram priznati da često pretjeraju što nikako nije lijepa slika, posebno ne za njih kao pripadnice nježnijeg pola”, kazao je Marko
Sara, student Filozofskog fakulteta kaže: ”Volim dobro vino. Često sa drugaricama uz neku lijepu hranu popijem čašicu crnog vina. Nikada nam se nije desilo da pretjeramo u konzumiranju. Važno je imati mjeru, u svemu.”
Među našim sugrađanima ima i onih koji su protivnici konzumiranja alkohola.
“Ne konzumiram alkohol uopšte. Protivnik sam čak i u prilikama kada situacija dozvoljava da se nazdravi. Meni alkohol nije potreban da bih se dobro provela”, kazala je Anđela.
Da je alkohol najveća prijetnja u saobraćaju potvrđuju i riječi našeg sugrađanina Stefana koji kaže: “ Naravno da često konzumiram alkohol, ali uvijek vodim računa da to bude u granicama i da kada pijem ne vozim. Mnogo dragih ljudi sam izgubio jer su učestvovali u saobraćaju dok su bili pod dejstvom alkohola. Apelujem ovim putem na moje Nikšićane da ne sjedaju za volan u tom stanju i da budu odgovorni kako prema sebi tako i prema životima drugih”
“Volim da popijem dobar viski, vino ili rakiju. Međutim to svakako nije moja svakodnevnica. Trudim se da vodim zdrav i neporočan život ali volim da se s vremena na vrijeme sa društvom opustim.”, kazao je Igor koji je inače fitnes instructor.