vaskrs

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Dani kada se sjećamo Hristovog stradanja na krstu zarad nas i slavimo njegov ponovni dolazak i Vaskrsenje. Ovaj praznik svake godine dočekujemo sa nadom u bolje sjutra, u preporod duše i tijela i „novo rađanje“.

Postoji mnogo običaja koji se vezuju za dane Vaskrsa a najdraži od svih je farbanje jaja na Veliki petak, kucanje jajima i porodično okupljanje za trpezom. Toplina doma, lijepa energija i ushićenje su svakako sinonimi za ovaj veliki dan. Dani Vaskrsa se najčešće slave u toplini doma u harmoniji i ljubavi sa članovima porodice i prijateljima koje rado dočekujemo. Pitali smo Nikšićane kako oni proslavljaju ovaj hrišćanski praznik.

Sugrađanka Tanja ovaj praznik dočekuje u crkvi na svetoj liturgiji.
„Vaskrs počinjem odlaskom u crkvu. Svečani ručak u krugu porodice i svakako nezaobilazno vaskršnje druženje sa prijateljima, koje traje do kasnih večernjih sati“, rekla je Tanja.
Vasilisa smatra da dane Vaskrsa treba posvetiti porodici.
„Praznike najviše volim da provodim sa porodicom. Smatram da to vrijeme treba da bude rezervisano za najbliže kako bismo sačuvali bliskost i toplinu porodičnog doma u vremenu kada sve manje imamo prostora jedni za druge“, kazala je Vasilisa.
Sanja posebno ističe čar običaja koji se vezuju za predstojeće dane.
„Vakršnje praznike kao i do sada dočekaću u krugu porodice, najdražih prijatelja uz običaje po kojima je poznat ovaj hrišćanski praznik“, rekla je naša sugrađanka Sanja.
Petar, čtec u sabornom hramu kazao je: „Vaskrs ću provesti u crkvi na svetoj evhatisiji. A kasnije ću ga proslaviti sa porodicom i prijateljima.“
Neradnim danima i prazniku raduje se i Marko.
„Predstojećim danima se posebno radujem. Topla porodična atmosfera, farbanje jaja i odlazak na svetu liturgiju su nezaobilazni u tim danima.“, rekao je Marko i dodao: „Radujem se i tome što ću posle dužeg vremena moći da se okupim sa društvom na nekoj dobroj svirci.“
Toplina koju osjeća u toku praznika za Milicu je od neprocjenljive vrijednosti.
„Mir, ispunjenost i toplina koje donose predstojeći praznici su nešto dragocjeno. Tih dana sam sa svojom porodicom“, kazala je Milica.
Saša ne krije da se Vaskrsu raduje isto kao i kada je bio dijete.
„Uvijek ona ista ushićenost, nestrpljivost i sreća kada se bliži Vaskrs, identično kao i kada sam bio osnovac. Dane koji slijede posvetiću osobama koje volim.“