Kupovina cvijeća i malih znakova pažnje kod uličnih prodavaca, dio je kulture Nikšićana kroz istoriju, a ova tradicija živi i danas u gradu pod Trebjesom.
Veliki broj prodavaca na ulici, još veći izbor cvijeća i poklona, kao i pozamašan broj građana koji cijene ovaj praznik, mogao se vidjeti u Nikšiću.

Ekipa portala “Mladi Nikšića” je u redovnom izlasku na teren razgovarala sa prodavcima, koji su bili zadovolji prodajom, ali i činjenicom da džentlmentstvo u Nikšiću nije prošlost. Nijesu samo žene i djeca kupovali poklone, već i muškarci, tražeći cvijet za pripadnice ljepšeg pola.
“Međunarodni dan žena u Nikšiću se proslavlja kao po tradiciji. Mališani kupuju svojim majkama i učiteljicama ruže. Žene su to uvijek činile otkad ja prodajem, ali prijatno iznenađenje je da i muškarci svrate do cvjećara ili uličnih prodavaca da kupi ružu ili neki drugi cvijet kako bi usrećili svoje ljepše polovine”, kazala je Sonja za portal “Mladi Nikšića”.
Među onima koji su ovaj dan iskoristili da bi i zaradili nešto novca, vladaju podjeljena mišljenja u vezi sa zaradom.
“Nikšićani su danas kupovali cvijeće, kako muškarci tako i žene, pa ne mogu izdvojiti ko je bio aktivniji. Uglavnom, primjetno je da je ovo jedan od rijetkih praznika koji se slavi, što me veoma raduje, kao ženu najprije, a onda i kao radnicu. Drugu godinu za redom prodajem cvijeće na ovaj dan, tako da se može zaraditi, ali i od vremena puno zavisi kakva će biti prodaja“, kazala je Sonja.
Na ulicama je i bilo mlađih prodavaca, koji su i pored školskih obaveza, danas radili, a prema njihovim riječima cijene su bile povoljne, ali potražnja u odnosu na prošlu godinu, nije bila zadovoljavajuća.
“Cijene cvijeća se kreću od dva do 15 eura, a najviše se kupuje manje cvijeće, kao što je ruža, karanfili ili ljiljan. Buketi slabije prolaze, jer narod nije u stanju da priušti nešto veće. Meni je druga godina kako ovo radim, a prethodne godine prodaja cvijeća je mnogo bolje prolazila. Ja radim za dnevnicu tako da ne znam da li se mojim gazdama isplati, ali zadovoljna sam jer sam ipak nešto zaradila”, saopštila je Boba.