Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, kazao je da je unaprijeđen prvobitni model koji se odnosi na legalizaciju neformalnih objekata, prenosi RTCG.

Na javnoj tribini u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji u Nikšiću, saopštio da se sada zemljište može platiti na 20 godina, a komunalije na 10 godina.
Kako je saopšteno iz njegovog resora, objekti koji se uklapaju u postojeće planove mogu započeti sa procesom kada Zakon stupi na snagu.
Radulović je predstavio glavne novine u Zakonu i odgovarao na pitanja zainteresovanih građana, predstavnika opštine, NVO sektora i stručne javnosti. U odgovorima, ministar Radulović je naglasio da novi Nacrt zakona ima za cilj unapređenje stanja u prostoru i bolje planiranje.
Radulović je prisutnima objasnio i da Nacrt zakona o planiranju i izgradnji predviđa i bolji sistem nadzora, po kome će se isti vršiti češće i detaljnije, jer će firma koja vrši nadzor, kao i ostale firme koje učestvuju u procesu projektovanja, biti odgovorne licencom za posao koji urade.
Ministar je naglasio da je Nikšić jedan od primjera dobrog planiranja prostora u Crnoj Gori, ali i da može biti dodatno unaprijeđen.
U zaključku, ministar Radulović je naglasio da će za stanje u prostoru biti odgovorna samo jedna inspekcija, te da očekuje da će ovim Zakonom sistem biti značajno unaprijeđen.