plaža

Prošla ljetnja sezona u Crnoj Gori je da kažemo „propala“, nije je bilo. Ljetovali su samo domaći turisti, a i to je više bilo ono odeš ujutru, a vratiš se uveče. Od ove sezone očekuje se dosta, ministarstva zdravlja i ekonomskog razvoja maksimalno su uključena u predstavljanje naše države u Evropi da bi „prikupili“ što više stranih turista i da bi sezona uspjela.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovnić Bojović prilikom posjete Srbiji je o sezoni kazala:
“Zdravlje građana je naš osnovni prioritet i to se neće promjeniti. Isto tako moramo imati na umu da je za jak i stabilan zdravstveni sistem neophodna jaka ekonomija, a u ekonomskom smislu Crna Gora ne bi smjela da dozvoli propadanje još jedne ljetnje sezone. Prošle godine smo završili s dvostruko lošim skorom – zatvorenom zemljom i izgubljenom ljetnjom turističkom sezonom, s jedne i neuspjelim pokušajem sprečavanja širenja virusa korona, s druge strane. Država će angažovati sve kapacitete da Crna Gora ovog ljeta bude zdravstveno bezbjedna i otvorena za turiste, naročito one iz regiona, a prvenstveno iz Srbije koji, prirodno, čine veliki dio naših gostiju. Sve naše aktivnosti trenutno su usmjerene da Crnu Goru ovog ljeta učinimo zdravstveno bezbjednom destinacijom”.
A mi smo pitali građane Nikšića da li misle da će ove godine sezona biti bolja u odnosu na prošlu godinu. Sugrađani su skeptični, većina misli da neće sezona uspjeti, a osim korone vrijeme nam „ne ide na ruku“.
„Ma kakvi, biće bolja od prošle, ali ništa više od toga“, kazao je Draško svoje mišljenje po ovom pitanju.
Slično misli i Jovan: „Loše je i vrijeme, vidite jun a mi smo do skoro nosili zimsku garderobu. Ne može voće i povrće da uspije. Kako će doći neki turista da se kupa a hladno“.
Draga ipak smatra da će sezona uspjeti.
„Bar se nadam, jer ako ne uspje mislim da smo skroz propali u svakom pogledu“, kazala je ona.
„Vidim svi se iz Vlade trude da sezona bude uspješna, ali nisam baš siguran da će uspjeti u tome. Ljudi se boje korone, vremenske prilike su loše. Ništa nam ne ide kako treba“, zaključila je Bilja.
Srđa kaže da je prošlog ljeta uživao na moru.
„Plaže su bile prazne, kupali se samo mi. Vrijeme bilo pravo ljetnje. Bilo je to pravo naše more. A ove godine mislim da će opet sve biti kao prošlih godina. Ne treba razmišljati negativno“, dodaje on.
„Nek bude što biti mora. Na sve smo navikli. Pa i na lošu sezonu i težak život“, zaključio je Rade.
Milka se nada da će biti sezona uspješna i kaže: „Biće sezone ako Bog da“.
Nadamo se da će sezona uspjeti jer od nje zavisi mnogo toga u ovoj državi.

G.V.