Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića jutros je, povodom obilježavanja Dana državnosti i 80. godišnjice Trinaestojulskog ustanka, prvo kod Spomenika pod Trebjesom, a zatim i na Bogetićima položilo cvijeće na centralni spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora sa tog područja.

Kako su saopštili UBNOR i antifašisti Nikšića, na Bogetićima je članica Predsjedništva tog Udruženja Jasmina Nikčević govorila o doprinosu pješivačkog kraja u Trinaestojulskom ustanku, istakavši da je taj kraj u svim oslobodilačkim ratovima davao nemjerljiv doprinos vjekovnoj borbi za slobodu.

Ona je kazala i da je u toku NOR-a sa tog područja poginulo 114 muškaraca i 17 žena od kojih je 39 odsto bilo mlađe od 25 godina, a 47 odsto mlađe od 40 godina.

“Sedam boraca sa ovog područja proglašeno je narodnim herojima, među kojima i jedina žena sa područja Nikšićkog sreza Milica Vučinić”, naglasila je Nikčević.

Članovi mjesnog udruženja boraca NOR-a i antifašista Pješivaca položili su cvijeće i na svih šest spomen-obilježja na području te Mjesne zajednice.