Bivši šef nikšićke filijale Crnogorske komercijalne banke (CKB) Radoslav Nikčević i osam njegovih saradnika 6. septembra će se naći na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici, gdje treba da im počne suđenje po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

 

Ta optužnica, koja ih tereti da su banku oštetili za četiri miliona EUR, potvrđena je još u decembru 2019. godine, ali je sudija Biljana Uskoković, iz raznoraznih razloga, početak suđenja odlagala više od 20 puta, piše Dan.

 

Pored Nikčevića, na listi optuženih su i Dragan Perutović, Ivan Radulović, Jelena Čvorović Šćepanović, Miroslav Antunović, Svetlana Cicmil, Aneta Novaković, Aleksandar Nikčević i Dragica Radulović.

 

Tokom petogodišnje istrage, inspektori Sektora kriminalističke policije su provjerili skoro cjelokupno poslovanje poslovnice CKB-a u Nikšiću od 2007. do 2011. godine.

 

Svi optuženi su tokom postupka kategorično negirali navode SDT-a, tvrdeći da u njihovim radnjama nije bilo nezakonitosti.

 

“U djelovanju kriminalne grupe kao poslovne strukture korišćena je filijala CKB-a u Nikšiću, u kojoj su članovi kriminalne grupe bili zaposleni. Svi su imali unaprijed određeni zadatak i ulogu. Oni su na računima sa štednim ulozima deponenata, bez njihovog naloga, kreirali i na osnovu kreiranih novčanih transakcija podizali gotovi novac i prenosili novčana sredstva sa računa jednog klijenta na račune drugih klijenata ili pravnih lica”, piše u optužnici.

 

Zaključene ugovore o oročenim depozitima i uplaćene depozite, prema navodima tužilaštva, nijesu evidentirali u sistem banke.

 

“Radnje su preduzimali u cilju realizacije kriminalnog plana, pa su sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist, a CKB nanijeli štetu od oko 3,86 miliona EUR”, navedeno je u optužnici.

 

Izvor: Dan