Cijene nekretnina u Crnoj Gori opadaju i taj će se trend, uz visok stepen izvjesnosti nastaviti i u budućnosti, prenosi Pobjeda.

Prema ocjeni ekonomskog analitičara Vasilija Kostića ne treba očekivati skokovito kretanje cijena nekretnina na dolje, već postupno i blago. Iz agencija za nekretnine poručuju da su cijene i prodaja stanova u Podgorici posljednjih godina na približno istom nivou, dok je na Primorju došlo do pada tražnje.

“Oporavak ovog tržišta, odnosno njegov rast, po mom mišljenju, ne treba očekivati skoro. Impulsi koji bi mogli djelovati u tom pravcu (dinamiziranje ekonomije i drugi) ne proizvode u najvećem broju slučajeva trenutna prilagođavanja cijena na tržištu pa tako ni prilagođavanja cijena na tržištu nekretnina, već se to dešava s odloženim efektom, čija realizacija, opet, zavisi od niza drugih po karakteru različitih činilaca”, kazao je Kostić.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1,01 hiljadu eura i manja je 7,2 odsto u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prošloj godini u Podgorici je iznosila 1,09 hiljada eura, Baru 1,5 hiljada eura, Budvi 955 eura i Nikšiću 599 eura.

Prema riječima Kostića, do oporavka tržišta neće doći i zbog još prilično redukovane kreditne aktivnosti banaka, koju karakterišu visoke kamatne stope.

“To je još jedan dodatni faktor pada tražnje za nekretninama, što u krajnjem potiskuje cijene na dolje”, izjavio je Kostić.

Dodatni elemenat u procesu snižavanja cijena je, kako navodi, i to da graditelji više nijesu spremni da drže cijene visokim, kao što su to činili prije, uprkos tome što se tražnja i tada smanjivala.

“To upućuje da njihov trenutni obim prodaje ne obezbjeđuje potreban nivo rentabilnosti, što ih dodatno goni da snižavaju cijene”, tvrdi Kostić.

On smatra da će tržište nekretnina i druga tržišta ići uzlaznom putanjom kada se ekonomski oporavak učini snažnijim.

“Tržište je najbolji mehanizam za vrednovanje roba i usluga i to je realnost datog trenutka i datih okolnosti. Sve ostalo su spekulacije u našim glavama”, poručio je Kostić.

On se osvrnuo i na period od prije desetak godina kada su cijene nekretnina u Crnoj Gori vrtoglavo rasle.

“Kada govorimo o povratku na cijene iz vremena nekretninskog balona, odnosno ,,ekonomskog buma“, šanse da se to desi u srednjem roku su minimalne, a u dugom roku je sve moguće”, kazao je Kostić.

On je upozorio da posljedice ekonomske krize ne nestaju brzo i da će se njeni uticaji na sve elemente ekonomije osjećati i ubuduće. Prema njegovim riječima, mnogi faktori utiču na tržište nekretnina od kojih su, kako je kazao, krucijalni ekonomski prosperitet (opšti i pojedinačni), socio-ekonomska i politička stabilnost.

“Zbog izražene senzitivnosti tržišta nekretnina na društveno-ekonomska i politička dešavanja, može se reći da ono na izvjestan način predstavlja lakmus papir opšte ekonomske situacije, trenutnog stanja ekonomije i pogleda na njeno stanje u budućnosti”, objasnio je Kostić.

Imajući to u vidu, on smatra da pad cijena stanova na tržištu nekretnina predstavlja nužan ishod.