Nemanja Vukovic

Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, otvorio je međunarodni šahovski turnir “Otvoreno prvenstvo Nikšića u ubrzanom šahu”. Vuković je izrazio zadovoljstvo što se u okviru “Septembarskih dana” održava i ova manifestacija, koja okuplja oko 100 učesnika.

Posebno mu je, ističe, drago zbog činjenice da su mladi takmičari u većini, što nedvosmisleno govori da ova drevna igra ima svijetlu budućnost.

“Šah u Nikšiću i Crnoj Gori ima snažne korijene i tradiciju. Poznato je da je Njegoš bio veliki poklonik šaha, kao i da je bio veoma popularan na dvoru Kralja Nikole. O organizovanom šahovskom radu u Nikšiću govori se skoro sto godina, i možemo se ponositi velemajstorima, olimpijskim šampionima, organizacijom brojnih prestižnih turnira, velikim brojem šahovskih radnika i entuzijasta… Iskoristiću ovu priliku i da podsjetim da je Nikšić 1983. godine bio šahovski centar svijeta. Na tom, po svemu posebnom super-turniru, našla su se i trojica bivših prvaka svijeta – Mihail Talj, Tigran Petrosjan i Boris Spaski, kao i budući šampion svijeta, mladi sovjetski velemajstor Gari Kasparov. Izuzimajući Viktora Korčnoja i Anatolija Karpova, u Nikšiću se našlo 15 vodećih šahista planete. U nezaboravnim igrama i zapletima uživali su kako šahovski znalci, tako i novinari i građani širom bivše SFRJ i svijeta, duboko svjesni da svjedoče ispisivanju šahovske istorije. Takva slavna prošlost temelj je svih naših budućih pregnuća, izazova i pobjeda na magična 64 polja. Međunarodni turniri poput “Otvorenog prvenstva Nikšića u ubrzanom šahu”, pored takmičarskog dijela, značajni su na više nivoa. Oni zbližavaju ljude različitih vjera, nacija i senzibiliteta. Tako i naš Nikšić trajno postaje dio njihovih života i uspomena. Lokalna uprava će pokušati da “matira” sve teškoće, i nađe način da bezrezervno podrži ovakve manifestacije. Uz zahvalnost organizatorima na ogromnom entuzijazmu i uloženom trudu, ovaj turnir proglašavam otvorenim. Takmičari, srećno!”, poručio je Vuković.